PROVIZIJA OD 2 DO 10 POSTO

USKOK optužio HEP-ovca Antu Despota zbog mita

07.04.2012 u 13:33

Bionic
Reading

USKOK je protiv bivšeg člana Uprave HEP-a Ante Despota (55) podignuo optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela primanja mita, tereteći ga da je dobivanje poslova tehničke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita i da je tako od dvaju trgovačkih društava dobio oko 430 tisuća kuna, dok od drugih društava nije uspio 'naplatiti' traženo

Bivši član Uprave HEP-a Ante Despot, koji je istovremeno bio predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnje, dobio je optužnicu zbog primanja oko 450.000 kuna mita. USKOK ga tereti da je od ožujka 2006. do lipnja 2007. godine dobivanje poslova tehničke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita, odnosno dva do deset posto od vrijednosti ugovora. Budući da se radilo o višemilijunskim poslovima, i mito je bilo pozamašno, no Despot je prijavljen pa nije uspio naplatiti sve što je ugovorio.

Kako bi određenim tvrtkama osigurao pobjedu na natječaju, Despot je njihovim čelnicima davao upute kako da sastave ponudu ne bi li bili najpovoljniji ponuđači. Osim toga, obećavao je da će im i ubuduće neposrednim pogodbama omogućavati dobivanje poslova HEP Grupe.

Tako je u listopadu 2006. godine od tvrtke s kojom je sklopljen posao dobio pet posto ukupne vrijednosti ugovorenih radova, odnosno 30.000 eura, dok je u veljači 2007. godine od druge tvrtke dobio 200.000 kuna mita. USKOK planira tražiti da se Despotu oduzme taj novac.