ISTRAGA BANDIĆEVIH DONACIJA

Uskok o 'zlonamjernim izjavama Željke Markić' i pritisku na pravosuđe

26.02.2015 u 14:01

Bionic
Reading

Na jučerašnje optužbe koje je čelnica inicijative U ime obitelji Željka Markić na konferenciji za medije izrekla na račun Uskoka prozvavši ga da zlorabi državne institucija za progon građanskih aktivista, reagirali su iz Uskoka uzvrativši da svojim 'netočnim tvrdnjama i insinuacijama na njihov račun vrše pritisak na pravosuđe'

Istaknuli su kako je potpuno neutemeljen i zlonamjeran zaključak Željke Markić kako postoji veliki problem ako Uskok služi kao produžena ruka politike budući da je Uskok, kao posebno državno odvjetništvo, neovisno pravosudno tijelo koje postupa isključivo na temelju zakona i na čije odluke politika nije imala niti ima utjecaja.

Kao netočnu su također ocijenili tvrdnju Željke Markić da je Uskok izdvojio inicijativu U ime obitelji između drugih inicijativa i udruga koje je Grad Zagreb financirao tijekom prošle godine i tako izvršio pritisak na Grad Zagreb vezan uz pomoć građanima Grada Zagreba što, prema njezinom zaključku, predstavlja zloupotrebu državnih institucija kao metode vršenja pritiska na građanske aktiviste, poručili su iz Uskoka u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stranici.

Iz Uskoka objašnjavaju kako su, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu 13. veljače 2015. podigli optužnicu protiv troje okrivljenika zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti vezano za davanje financijske potpore Grada Zagreba građanskoj inicijativi U ime obitelji u sklopu pomoći u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom' i pribavljanje nepripadne imovinske koristi navedenoj građanskoj inicijativi.

'Kao i u drugim slučajevima, i u ovom je slučaju Uskok postupao sukladno zakonu te je na temelju rezultata provedene istrage kojom su prikupljeni dokazi o počinjenju kaznenog djela koje se okrivljenicima stavlja na teret u predmetnom slučaju, podigao optužnicu o kojoj će odlučiti nadležni sud', objasnili su iz Uskoka.

Iz Uskoka poručuju da se ne radi ni o kakvom pritisku na građanske aktiviste niti o zlouporabi državnih institucija.

'Upravo suprotno, ovakvi medijski istupi predstavnika inicijative U ime obitelji mogli bi se protumačiti kao vršenje pritiska na pravosudna tijela', upozoreno je.

Osim navedenog, u Uskoku netočnima ističu i tvrdnje Željke Markić da su oni odgovorni za curenje informacija o iskazima u medije.

Poručili su da su jedine informacije koje je Uskok dao o postupanju u predmetnom slučaju priopćenja o donošenju rješenja o provođenju istrage i potom o podizanju optužnice koja su objavljena na njihovoj web-stranici.


Podsjetimo, Uskok je nedavno otvorio istragu protiv Milana Bandića, pročelnika za obrazovanje i sport Ivice Lovrića i voditeljice gradske tvrtke Tržnice Zdenke Palac zbog sumnje da su nanijeli štetu Zagrebu i tvrtci od 305.000 kuna kroz donacije udruzi U ime obitelji.

DORH sumnja da je Bandić kao gradonačelnik Grada Zagreba, nakon što je prihvatio zamolbu inicijative U ime obitelji, 19. rujna 2014. donio Zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba vezano uz aktivnosti te udruge u razdoblju od 21. rujna do 5. listopada 2014., čije pokroviteljstvo ne obuhvaća financijsku potporu.

Nakon toga Bandić je od Ivice Lovrića, pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport, suprotno navedenom Zaključku, zatražio da na račun Grada Zagreba za potrebe udruge organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje spotova, što je Lovrić realizirao sklapanjem poslova s raznim tvrtkama.

Nadalje, smatra DORH, Bandić je od Palac, voditeljice podružnice Tržnice Zagreb, zatražio da toj udruzi ustupi na besplatno korištenje veći broj štandova navedene podružnice, što je ona i učinila. Na opisani način Bandić i Lovrić oštetili su Grad Zagreb za najmanje 200.000 kuna, Palac je oštetila Zagrebački holding, podružnicu Tržnice Zagreb za najmanje 105.000 kuna, a udruzi su pribavili nepripadnu imovinsku korist u navedenim iznosima.