MAĐARSKI MEDIJI

USKOK još ništa nije poduzeo da dođe do Hernadija!

31.07.2013 u 11:25

Bionic
Reading

USKOK još nije službeno kontaktirao mađarsko državno tužiteljstvo u vezi sa zahtjevom da se ispita čelnik MOL-a Zsolt Hernadi u svezi s navodnim podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u zamjenu za prepuštanje većinskih upravljačkih prava INA-e toj mađarskoj kompaniji, objavio je u srijedu mađarski list Nepszabadsag

USKOK je 10. srpnja na svojoj internetskoj stranici objavio da nastavlja istragu protiv Hernadija, koja je bila prekinuta u prosincu 2012. zbog njegove nedostupnosti hrvatskim pravosudnim tijelima, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita.

USKOK starim priopćenjem demantira Mađare

U USKOK-u nam nisu htjeli komentirati navode mađarskog tužiteljstva da nikakav službeni zahtjev iz Hrvatske nisu dobili vezano za Hernadija.

Kažu da i dalje stoje iza svog priopćenja od 10. srpnja kada su objavili da obnavljaju istragu protiv čelnika mađarskog MOL-a u aferi INA-MOL.

Kako je moguće da dva tužiteljstva imaju sasvim oprečne informacije, nitko još nije razjasnio.

'Kako su nakon 1. srpnja 2013. stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka te imajući u vidu odredbe o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima između država članica Europske unije, nadležnim tijelima Republike Mađarske je putem međunarodne pravne pomoći upućena zamolnica za uručenje poziva za prvo ispitivanje osumnjičenika', priopćio je tada USKOK i najavio mogućnost raspisivanja europskog uhidbenog naloga ovisno o sadržaju mađarskog odgovora na zahtjev.

Glasnogovornica mađarskog državnog tužiteljstva Raulla Merhej izjavila je listu Nepszabadsagu u srijedu da nikakav službeni zahtjev USKOK-a još nije stigao.

MOL je odmah nakon najave USKOK-a 11. srpnja preko mađarske novinske agencije MTI priopćio kako i dalje smatra da su optužbe protiv Hernadija neutemeljene, što su, kako tvrde u mađarskoj kompaniji, potvrdili i međunarodni pravni stručnjaci, te da će kompanija u ovom slučaju i dalje nastaviti surađivati sa svim vlastima.

Sanader je prošle godine zbog primanja mita MOL-a u iznosu od pet milijuna eura nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

USKOK je u svojoj optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći. Mađarski MOL je vlasnik 49,1 postotnog udjela u INA-i, dok hrvatska država ima udio od 44,84 posto.