prisegnuli na vjernost

[VIDEO/FOTO] Uručene beretke novim pripadnicima 'Tigrova' uz poklič: Za domovinu kao tigar

05.11.2021 u 14:30

Bionic
Reading

U povodu 31. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i 14. obljetnice 1. mehanizirane bojne "Tigrovi", u vojarni Croatia održana je u petak svečana podjela beretki novim pripadnicima mehanizirane bojne "Tigrovi"

Beretke je primilo 47 pripadnika bojne koji su, uz poklič "Za domovinu kao tigar", prisegnuli na vjernost, odanost i žrtvu, domovini, obitelji i "Tigrovima".

Uručili su im ih predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Dražen Ressler, posebni savjetnik predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pripadnik veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi" Stjepan Gašljević i dijete poginulog pripadnika "Tigrova" Vid Orešković.

Zapovjednik 1. mehanizirane bojne "Tigrovi" Gardijske mehanizirane brigade,pukovnik Krešimir Kršinić istaknuo je da su "Tigrovi" i "Tigrice" koji su danas prisegnuli prošli zahtjevnu obuku i slijedi im daljnji profesionalni razvoj. Oni su spremni obraniti državu, kao i pomoći narodu u nevolji (poplave, požari, potresi), a spremni su pomoći i međunarodnim partnerima i saveznicima u provedbi najrazličitijih misija, kazao je. "Mlade 'Tigrove' i 'Tigrice' gradimo kao profesionalce koji će na svjetskoj sceni pokazati svoje znanje i sposobnosti", dodao je.

  • +27
Milanović i Banožić na obljetnici osnivanja Tigrova Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Jedna od 13 "Tigrica" je i Anamarija Vukašinović koja kaže da je beretka koju je danas primila za nju čast i ponos, a motivi da postane dijelom "Tigrova" su ljubav prema domovini, želja za stjecanjem vještina i iskustava te prijateljstva. Nada se napredovanju u karijeri, u skladu s njezinim sposobnostima, znanjem i trudom.

Novi mladi "Tigar" je i atletičar Antonio Bjelović za kojeg beretka također znači veliku čast i ponos, nada daljnjem napredovanju u vojnoj karijeri, a stiče kako vojska i sport idu jedno uz drugo jer traže disciplinu i odricanja. Prije uručenja beretki kod Spomen obilježja poginulim i nestalim pripadnicima 1. gardijske brigade "Tigrovi" položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika te pripadnika Udruge veterana 1. gardijske brigade "Tigrovi", vijence su položili predsjednik Milanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Ante Deur, potpredsjednik Vlade Medved, ministar Banožić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. U Domovinskom ratu život je izgubilo 376 pripadnika brigade "Tigrova", a šest ih se vodi kao nestale. Na svečanosti nije bilo prigodnih obraćanja, a nakon svečanosti nije bilo ni izjava dužnosnika.