pravna država radi punom parom

Uredili ovaj mini vrt u centru Zagreba pa zaradili prekršajnu prijavu i kaznu

23.07.2020 u 20:47

Bionic
Reading

Zbog sadnje mini vrta u Preradovićevoj 14, vrta koji je mnogima u teškim vremenima izmamio osmijeh na lice te poslao svojevrsni znak otpora, Martini Živković i Borisu Novkoviću stigla je novčana kazna, odnosno obavijest o počinjenom prekršaju

'Mogu vam reći da sam razočaran. Napravili smo nešto lijepo, a oni tjeraju 'mak na konac'. Umjesto da nas pohvale, oni su nam uručili kaznu', rekao je Boris Novković za 24sata, koji je zajedno sa susjedom Martinom Živković, vlasnicom slastičarnice Torte i to, zasadio kockicu zelenila u centru Zagreba.

Prema obavijesti o počinjenom prekršaju koja je poslana Borisu Novkoviću stoji da je Člankom 95. st. 1. točkom 10. Odluke o komunalnom redu na javnim zelenim površinama zabranjeno poduzimanje neovlaštenih zahvata poput sadnje bilja. Propisana kazna za takve 'prekršaje' iznosi od 700 do 1000 kuna, ali ako se plati 350 kuna u roku tri dana, kazna će se smatrati plaćenom.

- Kaznu ne namjeravam platiti. Čim mi stigne obvezni prekršajni nalog, idem se žaliti Prekršajnom sudu. Odmah vam kažem da nije stvar u novcu, već principu. Mi smo napravili nešto lijepo, od svega što se događa baš su nas odlučili kazneno goniti. Po zakonu to je beznačajni prekršaj, jer mi nismo ništa upropastili već smo ljudima dali tračak optimizma - rekao je Novković.

Ogorčena je i Martina Živković, koja zbog godišnjeg odmora nije u Zagrebu pa tako nije mogla ni zaprimiti obavijest o počinjenom prekršaju.

- Ovo je užas, pa sam gradonačelnik Bandić je na pressici rekao da nas nitko neće kazneno goniti, i sada stigne ovo... Ni sama ne znam da li sam ju dobila, jer nisam u Zagrebu. Ali ako je Boris dobio, nema razloga da ju i ja ne dobijem. No, zajedno smo u ovome i idemo do kraja, kaznu nećemo platiti - rekla nam je Martina Živković.