BANDIĆ NAPAO ČOVIĆA

'Uprava Holdinga ponaša se kao pijani milijarder'

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 26.09.2012 14:15
  • Objavljeno 26.09.2012 u 13:36
Slavko Kojić i Milan Bandić

Slavko Kojić i Milan Bandić

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

'Ne prihvati li Gradska skupština rebalans proračuna, poduzet ćemo određene pravne mjere', kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, uoči sutrašnje sjednice Skupštine dodajući da je trenutno ponašanje SDP-ove većine neodgovorno, sramotno i neozbiljno

Koje pravne korake planira poduzeti, Bandić nije precizirao, ali se neslužbeno moglo čuti da će pokušati zatražiti raspuštanje Skupštine, spominje se i dizanje ustavne tužbe kojom će se pokušati rušiti odredbe Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave za decentralizirane funkcije.

Podsjetimo, SDP i koalicijski partneri smatraju da rebalans, sa sadašnjih 6,72 milijardi kuna na 6,69 milijardi, ne treba prihvatiti jer novac neplanski trošen.

Kažu i da im za pravo daje i Ministarstvo financija koje je utvrdilo da je u Zagrebu potrošeno 800 milijuna kuna više od plana u proteklih nekoliko godina i da Grad treba vratiti 337 milijuna kuna u državnu kasu za decentralizirane funkcije.

Pozivaju su i na to da je već ranije utvrđeno da je novac nenamjenski utrošen i za izgradnju fontana i preuređenje Cvjetnog trga.

Slavko Kojić
, šef gradskih financija, drži da se, ukoliko do rebalansa sutra ne dođe, svijet neće srušiti, ali upozorava da situacija neće biti zakonita i podsjeća da su privremene mjere za izvršenje proračuna donesene 1. kolovoza i da istječu 30. rujna.

Dok s jedne strane SDP tvrdi da će rebalans prihvatiti onoga trenutka kada bude provedeno sve što je Ministarstvo financija naložilo i kad bude kvalitetno posložen, Kojić navodi da je rebalans prilagođen situaciji u Gradu i da nema razloga da se ne prihvati.

'Stvara se fama u javnosti da je Zagreb pred bankrotom. Odgovorno tvrdim da su gradske financije najstabilnije u cijeloj državi. Smanjili smo rashode za milijardu kuna i svi su nam prihodi stabilni osim komunalnog doprinosa, a njega nema jer su kranovi stali i ništa se ne gradi', istaknuo je Kojić.

Govoreći o 337 milijuna kuna koje je MIF zatražio da vrate u državnu kasu, Kojić je naveo kako se to neće dogoditi te da taj novac pripada Zagrepčanima:

'Na njihovo očitovanje mi smo dali primjedbe. U odgovoru koji su nam dostavili uopće se nisu očitovali na naše primjedbe. Sada sam još više uvjeren da nema nijednog razloga da im vratimo 337 milijuna kuna.'

Gradski šef financija podsjeća i da Zakon kaže da se rebalans mora predložiti kada prihodi padaju i da ga Skupština mora usvojiti ili odbiti.

'Zakon jasno kaže da je procedura kod donošenja rebalansa jednaka kao i kod donošenja proračuna', istaknuo je Kojić.

Kako će se na sutrašnjoj sjednici naći i Izvještaj o poslovanju Zagrebačkog holdinga za 2011. godinu, Bandić se posebno osvrnuo na tu točku kazavši kako se cijela filozofija poslovanja ZGH može svesti pod nazivnik – nesposobna uprava na čelu s Ivom Čovićem.

'Prezentirat ću sutra stanje u ZGH od 2006. do 2012. godine s posebnim osvrtom na period od 2008. do 2012. godine. Čujem da su se dokumenti od 2008. do danas zagubili, ali, srećom, ja imam kopije. Njima su prihodi od 2008. godine pali za milijardu kuna, a prihodi i plaće su im rasli. Pa da se tako ponašaju u nekoj privatnoj tvrtki, davno bi odletjeli. Istina je spora, ali dostižna. Oni se ponašaju kao pijani milijarderi', mišljenja je Bandić.

Napomenuo je i da već mjesecima bezuspješno traži reviziju u Holdingu i da je Čović istu dva puta odbio da bi je na kraju zabranio.

Upitan za komentar zašto nije profunkcionirao parkirni sustav 'park and ride' kod Paromlina, Bandić je rekao da se 'sadašnji direktor Zagrebparkinga razumije se u parkiranje kao njegova baka u matematiku', dodajući kako osobno ništa nema protiv njega, ali da je ondje poslan da obavi posao. 'On nije kompetentan i izgubio je tri-četiri milijuna kuna, koliko je uloženo, a za što bi mogao snositi posljedice, pa i završiti u zatvoru', mišljenja je gradonačelnik.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi