AJATOLAH ALI HAMNEI

Upozorio Zapad da se ne upleće u iranske stvari

06.07.2009 u 16:48

Bionic
Reading

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u ponedjeljak je poslao upozorenje zapadnim zemljama da se ne upleću u iranske stvari, aludirajući na sporne predsjedničke izbore, objavila je državna televizija

Iranske vlasti optužuju Zapad, prije svega SAD i Veliku Britaniju, za poticanje nemira u Iranu nakon izbora 12. lipnja na kojima je pobijedio dotadašnji predsjednik, konzervativac Mahmud Ahmadinedžad.

'Snažno upozoravamo vođe nekih zapadnih zemalja da se ne upleću u unutarnje stvari Irana... Iranski će narod reagirati', rekao je Hamnei. Prošlomjesečni izbori, za koje poraženi kandidat Mir Husein Musavi tvrdi da su bili lažirani, izazvali su najveće ulične prosvjede u Iranu od Islamske revolucije 1979.

Hamnei, koji je pozdravio Ahmadinedžadovu pobjedu i prije nego što su rezultati službeno potvrđeni, nazvao je izbore unutarnjim iranskim pitanjem. 'Izbori su bili veliki korak... Neprijatelji među Irance žele unijeti razdor. Kakve to veze ima s neprijateljima?', upitao se iranski vrhovni vođa.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u izjavi za novinare nakon susreta s britanskim premijerom Gordonom Brownom rekao je kako iranski narod zaslužuje bolje političko vodstvo. 'Iranski narod stvarno zaslužuje bolje od vođa koje imaju danas', rekao je Sarkozy.

Kritike Zapada Iranu na obračunavanje silom s prosvjednicima nakon izbora i Hamneijevo upozorenje Zapadu da se ne 'upleće' umanjili su, čini se, izglede za otvaranje dijaloga o iranskom nuklearnom programu, za koji se Zapad boji da može poslužiti za izgradnju nuklearnog oružja.