TRAŽE SASTANAK S VODSTVOM

Unutar SDP-a osnovan sindikat

04.01.2017 u 15:40

Bionic
Reading

SDP, stranka koju se kroz povijest povezivalo s borbom za radnička prava, prije neki dan i sama je dobila sindikat. Naime, na ovaj nesvakidašnji potez zaposleni u SDP-u odlučili su se zbog medijskih najava o sistematizaciji i rezovima

Kako doznajemo, novi sindikalci jučer su o osnivanju sindikalne podružnice obavijestili i stranački vrh te zatražili sastanak s predsjednikom Davorom Bernardićem, do kojeg bi trebalo doći možda već sljedeći tjedan.

Radi se, kako doznajemo, o podružnici Novog sindikata, koja je osnovana zbog najava reorganizacije, sistematizacije i rezova. Zaposleni u SDP-u, doznajemo, odlučili su se sindikalno organizirati kako bi mogli sudjelovati u tim procesima i zaštititi svoja prava.

Kako je prije tjedan dana pisao Jutarnji list, SDP se nalazi u financijskim poteškoćama te će novi šef stranke Bernardić morati odlučiti hoće li linearno smanjivati plaće ili će se nekim djelatnicima zahvaliti na suradnji i vratiti im radne knjižice.

Jedan od razloga zašto se SDP našao u financijskim problemima je to što su imali dvoje parlamentarnih izbora zaredom, a posljedica su veliki neplanirani izdaci.

Dodatni je problem to što su se prihodi SDP-a gotovo prepolovili. Osnovni izvor prihoda stranke su proračunska sredstva koja izravno ovise o rezultatima što ih je ostvarila na izborima, a SDP je od 2015. godine izgubio čak 23 zastupnika, što je prepolovilo prihod.