JOŠ SE NISU ISPRIČALI

United Airlines na meti kritika zbog nasilja nad putnikom koji nije htio prepustiti mjesto u prebukiranom avionu

11.04.2017 u 13:09

Bionic
Reading

Američka zrakoplovna tvrtka United Airlines u utorak je izložena snažnim kritikama javnosti zbog nasilja nad putnikom kojim se dan ranije osiguralo 'dobrovoljno' oslobađanje mjesta u zrakoplovu za zaposlenike tvrtke, prenose vodeći američki mediji

Snimke koje su načinili drugi putnici i postavili na društvene mreže pokazuju kako osiguranje silovito izvlači putnika sa sjedala i potom ga vuče po podu zrakoplova do izlaza. Čuje se kako putnik zapomaže i vidi kako su mu spale naočale na pola lica i kako mu je tijelo ogoljeno.

United Airlines na prebukiranom letu iz Chicaga za Louisville želio je osloboditi četiri mjesta za svoje zaposlenike te je pozvao dobrovoljce da odustanu od leta uz kompenzaciju. Kako se nitko nije odazvao pozivu, tvrtka je odabrala nekoliko putnika, a jedan od njih bio je nesretni putnik koji nije želio odustati od leta.

Po svjedočenjima putnika, muškarac koji je odabran za izbacivanje iz zrakoplova objasnio je predstavnicima United Airlinesa kako je liječnik koji ima sljedeće jutro naručene pacijente. Također kazao im je da je odabran zato što je Kinez. Tvrtka nije željela objasniti kojom je metodom u ovom slučaju odabrala 'dobrovoljce', piše New York Times.

Inače, američki propisi dozvoljavaju tvrtkama da prodaju više karata nego što imaju sjedala i sada Uprava za prijevoz proučava je li United Airlines poštovao sve odredbe.

Osiguranje je na brutalan način natjeralo putnika da prepusti sjedalo Izvor: Društvene mreže / Autor: Hindustan Times

Jedan od putnika koji je snimio divljačku scenu, Tyler Bridges, kazao je za New York Times kako je smatrao da je to nešto što 'svijet mora vidjeti'.

Šokantna snimka postavlja pitanje o uobičajenoj praksi prodaje previše karata i koliko su daleko zrakoplovne tvrtke spremne ići kako bi prodale sva sjedala. Bridges je kazao kako je posebno iritantno u ovom slučaju bilo to što je tvrtka pokušavala osigurati mjesta u zrakoplovu za svoje zaposlenike izbacivanjem putnika.

Zbog incidenta let je kasnio dva sata.

Tvrtka je prije toga dobrovoljcima ponudila 400 dolara kompenzacije, potom povećala ponudu na 800, a kako se i tada nitko nije javio, ponudila je tisuću dolara, no i dalje nije bilo dobrovoljaca. Glasnogovornik Uniteda objasnio je kako je tvrtka ljubazno zamolila kineskog putnika da izađe iz zrakoplova prije nego što je primijenjena sila.

Odjel za zrakoplovstvo Chicaga objavio je kako incident 'nije bio u skladu s njihovim standardnim operativnim procedurama' te je osiguranje koje je nasilno izvuklo putnika suspendirano.

New York Times piše kako su zaposlenike Uniteda, koji su zaposjeli mjesta izbačenih putnika, drugi putnici napali govoreći im da ih može biti sram što rade za takvu tvrtku.

Izbačeni putnik vratio se na zrakoplov, okružilo ga je osiguranje i medicinsko osoblje zbog toga što je krvario iz usta. Na kraju su ga, kad je kolabirao na sjedalu, iznijeli na nosilima.

United Airlines nije se ispričao zbog divljaštva nad putnikom nego zbog toga što je morao neke putnike izbaciti iz zrakoplova nazivajući to 'ugošćavanjem na drugom mjestu'.

Washington Post piše kako je promašeni izbor riječi u reakciji na nasilje nad putnikom izazvao bijes i kritike širom društvenih mreža na račun United Airlinesa.