'ZVONČIĆ' IZ 1995.

Uništena bomba na krovu dječje bolnice u Klaićevoj!

18.10.2013 u 14:41

Bomba u Klaićevoj

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Bionic
Reading

Zaostala eksplozivna naprava, tzv. zvončić, pronađena jutros na krovu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u središtu Zagreba, poslijepodne je uništena u 'kontroliranim uvjetima', doznaje se od policije.

'Zvončić je uništen u 13,45 sati i sve je prošlo u najboljem redu', rekli su u policiji.

Nakon što je jutros oko devet sati na krovu dječje bolnice radnici pronašli 'zvončić', koji potječe iz granatiranja Zagreba u svibnju 1995. na mjesto događaja su izašli pripadnici Protueksplozijske službe.

Do uništenja zaostale naprave navodno su bili evakuirani djelatnici laboratorija na zadnjem katu. Zbog operacije pacijenta koja se odvijala u bolnici pirotehničari su morali pričekati s detoniranjem zaostale naprave, što su na koncu uspješno izveli nešto prije 14 sati, bez materijalne štete.

Iako je veličina 'zvončića' poput veličine šake, iz MUP-a naglašavaju da su vrlo opasni i zato su poduzete sve mjere u sprječavanju bilo kakvih nezgoda ili neželjenih situacija.

Naime, u svibnju 1995. središte Zagreba je granatirano raketnim sustavom Orkan s kazetnim punjenjem, tzv. zvončićima, što je bila osveta pobunjenih krajinskih Srba za poraz u vojnoredarstvenoj akciji Bljesak.

Drugog dana granatiranja, 3. svibnja, 'zvončići' su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj.

U napadu zbog kojega je na Haškom sudu vođa pobunjenih Srba Milan Martić osuđen na 35 godina zatvora, poginulo je šest osoba, 39 ih je teško, a 136 lakše ranjeno. Među poginulima je bio i policajac Ivan Markulin, koji je radio na deaktiviranju neeksplodiranih 'zvončića' u dvorištu Dječje bolnice.