Mobilni timovi

UNICEF započeo s pružanjem psihosocijalne podrške djeci i obiteljima u Sisačko-moslavačkoj županiji

29.01.2021 u 16:21

Bionic
Reading

Mobilni timovi odabranih stručnjaka za psihosocijalnu podršku djeci i obiteljima na području Gline, Petrinje i Siska počinju s aktivnostima zahvaljujući suradnji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s Društvom za psihološku pomoć uz podršku UNICEF-a

Tijekom početne faze programa, mobilni timovi prioritet će dati podršci udomiteljskim obiteljima, posebno onima čije su kuće oštećene, i obiteljima u najvećem riziku, uključenima u programe socijalne skrbi.

Dodatno, UNICEF je donirao 10 računala centrima za socijalnu skrb u Glini i Petrinji kako bi osigurao nastavak pružanja njihovih usluga obiteljima.

Ukupno je u Sisačko-moslavačkoj županiji 49 udomiteljskih obitelji, a njih 32 žive u područjima najviše pogođenima potresima. U udomiteljske obitelji na području Sisačko-moslavačke županije smješteno je 125 djece, a 82 ih živi u Sisku, Petrinji i Glini. Mobilni timovi će u suradnji s centrima za socijalnu skrb posvetiti posebnu pozornost obiteljima koje su se i prije potresa suočavale s različitim rizicima, ali sad ih teže proživljavaju i ostaju u opasnosti od veće socijalne i ekonomske isključenosti.

„Naše iskustvo kao organizacije potpuno posvećene dječjim pravima, posebno u vrijeme izvanrednih situacija, pokazuje da su djeca najranjivija upravo u vrijeme krize dok se roditelji, skrbnici, obitelji i zajednice pokušavaju nositi s teškim okolnostima. Kao UNICEF, želimo biti tu za djecu i njihove obitelji pogođene potresima. Psihološka podrška iznimno je važna obiteljima i djeci kako bi se osigurale okolnosti u kojima mogu izraziti svoje osjećaje, pronaći mehanizme za izgradnju otpornosti i vratiti u živote bar djelić izgubljene radosti. Vjerujemo da ćemo uz podršku naših donatora i partnera moći odgovoriti na brojne kratkoročne, ali i dugoročne potrebe djece”, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

„U okolnostima koje nastaju kao posljedica prirodnih katastrofa, poput potresa koji je pogodio središnji dio Hrvatske, važno je djeci i mladima i njihovim obiteljima pružiti psihosocijalnu podršku kako bi se smanjila njihova uznemirenost, strah i psihološka patnja i pomoći im da vrate osjećaj ne samo fizičke nego i psihološke sigurnosti. To je iznimno važno za dugoročnu dobrobit djece. Iskustva iz zemalja koja su često pogođena potresom primjerice Japana i Čilea, pokazala su da simptomi anksioznosti djece značajno rastu u prvim mjesecima nakon ovakvih traumatskih događaja. Čak oko 50 posto djece i nakon 6 mjeseci pokazuje različite anksiozne smetnje te, iako se većina djece postepeno oporavi nakon potresa, njih 25 do 30 posto iskazuje kronične ili produžene simptome depresivnosti i/ili anksioznosti. Zato je iznimno važno pružiti djeci i mladima podršku te osnažiti roditelje i stručnjake za prepoznavanje situacija i znakova koji pokazuje da je djetetu potrebna stručna podrška za oporavak. Pri tome treba voditi posebnu pozornost o djeci koja i inače odrastaju u teškim i nepovoljnim životnim okolnostima”, izjavila je prof.dr.sc. Marina Ajduković, Društvo za psihološku pomoć i Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U suradnji s partnerima na terenu, UNICEF će organizirati prostore i mjesta za igru i psihosocijalnu podršku za djecu u privremenim kontejnerskim naseljima i skloništima. Aktivnosti u ovakvim posebno organiziranim mjestima vraćaju djeci osjećaj normalnosti i osiguravaju im prilike za učenje, igru i druženje. UNICEF će podržati njihov rad edukacijom stručnjaka u dogovoru s partnerima te dostavom posebnih setova s potrebnom opremom koji se koriste se u cijelom svijetu kako bi se brzo uspostavili programi prilagođeni različitim uzrastima, vodeći pritom računa o epidemiološkim mjerama.

Ovisno o stanju na najviše pogođenim područjima, UNICEF će prilagođavati svoj odgovor na krizu, imajući u vidu specifične dugoročne potrebe djece i obitelji s djecom, te podržati napore Vlade RH i lokalnih vlasti u osiguravanju odgovarajuće zaštite djece, kvalitetnog obrazovanja i pristupa zdravstvenim i drugim uslugama na područjima pogođenima potresom.

Donacije djeci i obiteljima na potresima razorenim područjima pomažu osigurati:

  • higijenske potrepštine i zaštitnu opremu
  • psihosocijalnu pomoć za djecu i roditelje
  • podršku vrtićima i školama
  • podršku zdravstvenim ustanovama i socijalnim službama.

Donirati se može na web stranici www.unicef.hri na UNICEF-ov broj računa: HR1723600001501092524, poziv na broj 2068-98.