negativan za okoliš

Unatoč odluci Europskog suda, Poljska zadržava rudnik ugljena, Morawiecki: To nećemo prihvatiti

24.05.2021 u 19:15

Bionic
Reading

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je u ponedjeljak da će Varšava zadržati rudnik ugljena u Turowu na jugozapadu zemlje, unatoč odluci europskog suda koji je u petak naredio da se odmah zatvori

"Ne planiramo zatvoriti rudnik i to nećemo prihvatiti jer bi to moglo ugroziti poljsku opskrbu električnom energijom", izjavio je Mateusz Morawiecki novinarima.

Dodao je da će Poljska pokušati razgovarati sa susjednom Češkom, koja se obratila Europskom sudu pravde kako bi ishodila hitno zaustavljanje eksploatacije površinskog kopa rudnika, smještenog blizu granice s Češkom i Njemačkom.

Češke vlasti navode da rudnik, koji se koristi od 1904., negativno djeluje na okoliš pograničnih regija gdje se stanovnici žale na buku, prašinu i nedostatak vode. Taj rudnik lignita osigurava oko sedam posto električne energije u Poljskoj.

Poljska energetska grupacija PGE, vlasnik rudnika, namjerava vaditi ugljen do 2044. i želi ga proširiti s 25 na 30 četvornih kilometara.

Naredivši prekid rada, Europski sud pravde je u petak ocijenio da će nastavak vađenja ugljena "imati negativne učinke na razinu podzemnih voda na češkom teritoriju i ugroziti opskrbu pitkom vodom stanovništva".

"Šteta za okoliš i zdravlje ljudi je nenadoknadiva, a Poljska nije utvrdila da bi prestanak aktivnosti ugrozio njezinu energetsku sigurnost", ocijenio je sud.

Poljska 80 posto svojih potreba za električnom energijom dobiva iz ugljena i u rudarskom sektoru zapošljava oko 80.000 ljudi.

Varšava je obećala tranziciju na obnovljive izvore energije i predviđa postupno zatvaranje rudnika do 2049., kako bi odgovorila na ciljeve Europske unije u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova.