PORINUĆE U ULJANIKU

Unatoč hladnoći, spremni za gradnju drugog jaružala

14.02.2012 u 16:40

Bionic
Reading

Danas je u Puli svečano porinut u more Pedro 'Alvares Cabral - prvo od dva ugovorena samohodna usisna jaružala koje Uljanikovo brodogradilište gradi za kompaniju Jan De Nul S.A. Capellen G.D. iz Luxembourga

Riječ je o prvom od planiranih sedam ovogodišnjih porinuća, a kako je istaknuo član Uprave i direktor proizvodnje Eduard Milovan, koje je ostvareno unatoč vrlo teškim i hladnim vremenskim uvjetima za rad u posljednja dva tjedna. Kako je naglasio, projekt je realiziran u izuzetno kvalitetnoj suradnji sa svim predstavnicima brodovlasnika, a zahvaljujući kooperantima i djelatnicima Uljanika na uloženom trudu, uputio je posebnu pohvalu zaposlenicima montaže trupa i opreme na navozima.

Brod Pedro 'Alvares Cabral, koji će nakon isporuke ploviti pod zastavom Luxembourga nosivosti je 26.000 tona, dužine 147,6 metara i 30 metara širine. Brod i radnu opremu pokreću dva glavna dizelska motora, svaki snage 7200 kW. Dubina s koje će moći usisavati materijal iznosi 42 do 50 metara. Ugovor za gradnju potpisan je u srpnju 2010. godine, a kobilica je položena u listopadu prošle godine.

Čast presijecanja konopa i puštanja broda u more pripala je zaposlenici Dunji Pekišić, a odmah po porinuću, kako javljaju iz Uljanika, na navoz je položena kobilica za gradnju drugog broda iz serije samohodnih usisnih jaružala koje Uljanik gradi za ovu luksemburšku kompaniju.