PORINUĆE U ULJANIKU

Unatoč hladnoći, spremni za gradnju drugog jaružala

Uljanik

Uljanik

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Danas je u Puli svečano porinut u more Pedro 'Alvares Cabral - prvo od dva ugovorena samohodna usisna jaružala koje Uljanikovo brodogradilište gradi za kompaniju Jan De Nul S.A. Capellen G.D. iz Luxembourga

Riječ je o prvom od planiranih sedam ovogodišnjih porinuća, a kako je istaknuo član Uprave i direktor proizvodnje Eduard Milovan, koje je ostvareno unatoč vrlo teškim i hladnim vremenskim uvjetima za rad u posljednja dva tjedna. Kako je naglasio, projekt je realiziran u izuzetno kvalitetnoj suradnji sa svim predstavnicima brodovlasnika, a zahvaljujući kooperantima i djelatnicima Uljanika na uloženom trudu, uputio je posebnu pohvalu zaposlenicima montaže trupa i opreme na navozima.

Brod Pedro 'Alvares Cabral, koji će nakon isporuke ploviti pod zastavom Luxembourga nosivosti je 26.000 tona, dužine 147,6 metara i 30 metara širine. Brod i radnu opremu pokreću dva glavna dizelska motora, svaki snage 7200 kW. Dubina s koje će moći usisavati materijal iznosi 42 do 50 metara. Ugovor za gradnju potpisan je u srpnju 2010. godine, a kobilica je položena u listopadu prošle godine.

Čast presijecanja konopa i puštanja broda u more pripala je zaposlenici Dunji Pekišić, a odmah po porinuću, kako javljaju iz Uljanika, na navoz je položena kobilica za gradnju drugog broda iz serije samohodnih usisnih jaružala koje Uljanik gradi za ovu luksemburšku kompaniju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi