vijeće za ljudska prava

UN u srijedu raspravlja o policijskoj brutalnosti u SAD-u

15.06.2020 u 13:09

Bionic
Reading

Vijeće za ljudska prava UN-a jednoglasno je odlučilo da će u srijedu održati hitnu raspravu o 'sustavnom rasizmu, policijskoj brutalnosti i nasilju nad mirnim prosvjedima' u SAD-u

Afričke države pozvale su u petak Vijeće za ljudska prava UN-a na hitnu raspravu o rasizmu i policijskoj brutalnosti u trenutku kad se SAD-om i svijetom šire nemiri i prosvjedi zbog smrti Georgea Floyda.

U pismu u ime 54 afričke države, veleposlanica Burkine Faso u UN-u u Ženevi zatražila je od UN-ova glavnog tijela za ljudska prava 'hitnu raspravu' o rasno motiviranim kršenjima ljudskih prava, policijskoj brutalnosti prema ljudima afričkog porijekla i nasilju nad mirnim prosvjednicima koji zahtijevaju da te nepravde prestanu.

SAD nije član Vijeća od 47 članica jer je prije dvije godine napustio to tijelo tvrdeći da je vijeće prostrano prema Izraelu. Poziv je uslijedio nakon što je Floydova obitelj, zajedno s obiteljima ostalih žrtava policijskog nasilja i preko 600 nevladinih organizacija ovaj tjedan pozvala vijeće da hitno odgovori na sustavni rasizam i nekažnjavanje policije u SAD-u.

Pismo u petak ukazalo je na slučaj Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca, koji je umro u policijskom pritvoru u Minneapolisu 25. svibnja, nakon što je bijeli policajac, koji je od tada optužen za ubojstvo, pritisnuo koljenom njegov vrat gotovo devet minuta.

Njegova smrt, koja je zabilježena na video snimku i izazvala je masovne proteste širom Sjedinjenih Država i širom svijeta, 'nažalost nije izolirani incident, jer je mnogo prethodnih slučajeva nenaoružanih osoba afričkog porijekla koje su trpjele istu sudbinu zbog neobuzdane policijske brutalnosti'.

'Nažalost, sudbine mnogih drugih žrtava nisu privukle nikakvu pažnju, jer nisu bile zabilježene na društvenim medijima da bi ih svi vidjeli', napisala je veleposlanica Dieudonne Desire Sougouri u ime afričke grupe na vijeću.