MOGUĆA REZOLUCIJA

UN razmatra osnivanje mirovnih snaga za Mali

15.04.2013 u 22:33

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a razmatra nacrt rezolucije kojom bi se odobrilo osnivanje mirovnih snaga za Mali od 1. srpnja koje bi brojile 12.600 pripadnika, a mogle bi zatražiti i pomoć od francuskih snaga kako bi se borile protiv islamskih ekstremista

Stručnjaci iz Vijeća sigurnosti trebali bi se sastati u utorak da bi raspravljali o nacrtu rezolucije koju je predložila Francuska, a koja bi mirovnim snagama i francuskim vojnicima odobrila uporabu 'svih nužnih sredstava' za zaštitu civila i stabilizaciju sigurnosnog stanja u gradovima, posebno na sjeveru Malija.

Vijeće sigurnosti nada se da će rezoluciju, koja bi mogla biti djelomično izmijenjena tijekom pregovora, usvojiti do kraja travnja. Dužnosnik UN-a koji je htio ostati anoniman rekao je da bi ta mirovna operacija koštala oko 800 milijuna dolara godišnje.

Francuska je u siječnju počela vojnu akciju kako bi protjerala islamiste koji su pod svoju kontrolu bili stavili sjever Malija. Nakon što su potisnule islamiste iz gradova francuske snage počele su se povlačiti iz Malija i od 4000 na početku akcije sad broje oko 1.000 vojnika na terenu.

Pariz upozorava da bi se planinsko područje na sjeveru Malija moglo pretvoriti u uporište iz kojeg bi radikalni islamisti mogli izvoditi terorističke napade u zemlji i susjednim afričkim zemljama, pa poziva na osnivanje međunarodnih mirovnih snaga koje bi to spriječile.