PODRIVANJE LJUDSKIH PRAVA

UN pozvao Mađarsku da ukine homofobni ustavni amandman

18.06.2013 u 15:55

Bionic
Reading

UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Navi Pillay u utorak je pozvala Mađarsku da ukine niz ustavnih promjena koje su se našle pod žestokim kritikama međunarodnih i regionalnih institucija jer predstavljaju korak unatrag u zaštiti ljudskih prava

Prihvaćanjem četvrtog amandmana, podsjetimo, između ostalog uvedena je tradicionalna definicija braka koja isključuje parove u izvanbračnim vezama ili u istospolnim zajednicama. Istovremeno, ograničene su ovlasti Ustavnog suda, odnosno ukinuta pravovaljanost svih odluka prije 2012. godine.

Visoka povjerenica uputila je poziv nakon što je savjetodavni odbor Vijeća Europe objavio kritični izvještaj o amandmanu u mađarskom ustavu, uz napomenu da ovjekovječuje probleme vezane uz neovisnost pravosuđa i ugrožava ustavni mehanizam kočenja i ravnoteže vlasti u demokratskom društvu.

Odbor ustavnih stučnjaka, poznat kao Venecijanska komisija, poručio je da četvrti amandman sadrži odredbe koje su suprotne europskim standardima.

'Pozdravljamo mišljenje Venecijanske komisije, koje potvrđuje zabrinutost koju smo izrazili u ožujku, kada je usvojen četvrti amandman', rekla je visoka povjerenica UN-a.

'Četvrti amandman predstavlja retrogradne korake u zaštiti ljudskih prava. To je predmet ozbiljne zabrinutosti', rekla je.

Više možete pročitati ovdje