kršenje međunarodnog prava

UN-ov glavni tajnik pred Lavrovom osudio razaranja u invaziji na Ukrajinu

24.04.2023 u 18:52

Bionic
Reading

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda osudio je u ponedjeljak na sjednici Vijeća sigurnosti kojim predsjeda ruski ministar vanjskih poslova, 'razaranje' Ukrajine u ruskoj invaziji, nazivajući je 'kršenjem' međunarodnog prava

"Ruska invazija na Ukrajinu, kojom se krše UN-ova Povelja i međunarodno pravo, uzrokuje patnju velikog broja ljudi, razaranje zemlje i njezinih stanovnika, pogoršavajući gospodarsku krizu koja je posljedica pandemije covida-19", rekao je Antonio Guterres pred Sergejem Lavrovom koji je predsjedao sjednicom Vijeća posvećenoj "obrani načela" UN-ove Povelje.

"Multilateralizam je pod pritiskom kao nikad od osnivanja Ujedinjenih naroda", istaknuo je Guterres rekavši da je "napetost između velesila na najvišoj razini".

"Sučeljeni smo s krizama koje se međusobno isprepleću na dosad neviđen način", dodao je, upozorivši na "opasnost od sukoba, zbog nesretnog slučaja ili krive procjene".

Rusija u travnju predsjeda Vijećem sigurnosti, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je doputovao kako bi predsjedao ovom sjednicom.

"Kao i tijekom hladnog rata, dosegli smo opasni, možda još opasniji prag", rekao je Lavrov Vijeću. "Situacija se pogoršava gubitkom povjerenja u multilateralizam."

  • +9
Sergej Lavrov Izvor: EPA / Autor: YURI KADOBNOV / POOL

U okvirnom dokumentu poslanom zemljama članicama koje su sudjelovale na ovoj sjednici, Rusija osuđuje "jednopolaran svjetski poredak uspostavljen" nakon završetka hladnog rata, "prijeteći djelotvornosti i stabilnosti sustava Ujedinjenih naroda".

"Danas je na djelu drukčija sustavna preobrazba: jednopolaran svjetski poredak prirodno doseže svoje granice i brzo propada dok nastaje novi multipolarni sustav", dodaje se u tekstu.

"Organizirajući ovu raspravu Rusija se pokušava prikazati kao branitelj UN-ove Povelje i multilateralizma. Ništa nije dalje od istine, to je besramno", rekao je veleposlanik EU-a Olof Skoog pred novinarima.