BAN KI-MOON PAPI

'UN i Sveta Stolica imaju zajedničke ciljeve i ideje'

09.04.2013 u 17:18

Bionic
Reading

Papa Franjo se u utorak zauzeo za 'kulturu susreta' i 'poštovanje različitosti' u međunarodnim odnosima, primajući glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Bana Ki-moona koji je nazvao Svetog Oca 'svjetskim duhovnim poglavarom', uputivši mu poziv da posjeti New York

Po službenom priopćenju, Papa iz Argentine je u dvadesetominutnom razgovoru istaknuo da 'Katolička crkva polazeći od svog identiteta i njoj vlastitih mogućnosti daje svoj doprinos cjelovitu ljudskom dostojanstvu i promicanju kulture susreta koja ima udjela u najvišim institucijskim ciljevima' UN-a.

Ban Ki-moon koji je pak pozvao Papu da posjeti sjedište UN-a, ocijenio je da Sveta Stolica i UN 'imaju zajedničke ciljeve i ideje'.

Otac Federico Lombardi, ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, stavio je naglasak na 'kulturu susreta' koja je, po njegovim riječima, znak novog pontifikata.

U razgovoru su se osvrnuli i na humanitarne krize, ponajprije u Siriji, na korejskom poluotoku i na afričkom kontinentu.

Razgovarali su o problemu krijumčarenja ljudi, napose žena i o problemu izbjeglica i selilaca', dodao je.

Papa je još u uskrsnoj poruci 'Urbi et orbi' pozvao da se prekine krijumčarenje ljudima koje je nazvao 'najraširenijim ropstvom' na početku ovog 21. stoljeća.

Papi Franji, izabranom 13. ožujka, ovo je prvi put da je primio južnokorejskog čelnika u veoma opuštenom ozračju, rekli su novinari nazočni na susretu.

'Velika je čast susresti se s vama, veoma je važno sastati se sa svjetskim duhovnim vođom', rekao je UN-ov tajnik u pratnji supruge i desetak suradnika.

Ban je darovao Papi veliku ukoričenu knjigu s Poveljom UN-a na šest jezika - kineskom, engleskom, francuskom, arapskom, španjolskom i ruskom.

Papa je darovao Banu rimski mozaik a zatim je svakom članu izaslanstva darovao krunicu s grbom svog prethodnika Benedikta XVI.

Ban je zatim razgovarao s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Tarcisiom Bertoneom.

Na tiskovnoj konferenciji nakon susreta Ban je čestitao kardinalu Jorgeu Bergogliju na izboru imena: 'Ta odluka je snažna poruka u (ostvarivanju) mnogih ciljeva za kojima ide i UN. Ono jasno govori o njegovu zauzimanju za siromašne, o njegovu izoštrenu osjećaju poniznosti, o njegovoj predanosti i sućuti u stvaranju boljih uvjeta za život ljudi', istaknuo je.

'Papa Franjo je čovjek mira i glas onih koji su bez glasa. Htio bih da i ubuduće nastavimo naš dijalog', dodao je Ban.

'Bio sam počašćen što sam ga mogao pozvati da posjeti Ujedinjene narode u prvoj prigodi koja mu se pruži', kazao je.