KRAJ ŠESTOGODIŠNJE ULOGE

UN: George Clooney više nije 'glasnik mira'

29.04.2014 u 10:04

Bionic
Reading

Oscarom nagrađeni američki glumac George Clooney odstupio je s mjesta UN-ova 'glasnika mira', javio je UN u ponedjeljak, navodeći da glumac nije imao dovoljno vremena za ulogu promicanja mirovnih napora te međunarodne organizacije

'Nakon šest godina u ovoj ulozi, Clooney osjeća da je vrijeme da se se umirovi u ulozi 'glasnika mira', kazao je UN-ov glasnogovornik Stephane Dujarric, zahvalivši Clooneyu i njegovom odvjetniku Amalu Alamuddinu na angažmanu na području ljudskih prava.

'Suprotstavljeni zahtjevi i manjak vremena zbog profesionalnih obaveza ponekad otežavaju visoko profiliranim pojedincima obavljati formalnu ulogu u Ujedinjenim narodima', dodao je.

Kao 'glasnik mira', Clooney je putovao u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan.

Dujarric je dodao kako je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izrazio nadu da će i u budućnosti biti prilike za suradnju između Clooneya i Ujedinjenih naroda, prenosi Reuters.

Clooney je 2010. pomogao osnovati Satellite Sentinel Project koji putem satelitskih podataka prati kršenja ljudskih prava i masovne zločine u Sudanu.

Dujarric je ustvrdio i da će Clooneyu povlačenje s mjesta UN-ova 'glasnika mira' omogućiti neovisnost da krene naprijed s ovim i drugim projektima i aktivnostima osobnog zalaganja.

Kada je Clooney imenovan UN-ovim 'glasnikom mira' 2008., Ban je službeno pohvalio njegov rad na podizanju svijesti o nasilju u sudanskoj konfliktima razorenoj regiji Darfur, gdje se zalagao za potporu za milijune ljudi raseljenih zbog borbi.