milan bogdanović

Umro ratni pripadnik policije bosanskih Srba optužen za zločine u Srebrenici

11.10.2019 u 19:34

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je kako je ratni pripadnik policije bosanskih Srba Milan Bogdanović, kojega se teretilo za sudjelovanje u ratnim zločinima u Srebrenici, preminuo pa je sukladno zakonu obustavljeno i suđenje po optužnici koja je protiv njega podignuta zbog tih kaznenih djela, objavili su u petak lokalni mediji u BiH.

U prvostupanjskom postupku okončanom u ožujku Bogdanović je oslobođen optužbi no tužiteljstvo se na tu presudu žalilo pa je pred Prizivnim vijećem u tijeku bio drugostupanjski postupak, prenijela je Balkanska istraživačka mreža (BIRN), portal specijaliziran za praćenje pravosudnih postupaka.

Optužnica je teretila Bogdanovića da je kao zapovjednik postrojbi posebne policije iz Zvornika odgovoran za zarobljavanja Bošnjaka nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. i njihovo odvođenje na razne lokacije, te da je omogućio drugima da ih zlostavljaju i ubijaju.

Vijeće suda BiH zaključilo je da nitko od svjedoka nije vidio niti čuo da je Bogdanović učinio bilo što navedeno u optužnici niti je tužitelstvo uspjelo dokazati kako je on odgovoran za zlostavljanje i ubijanje zatočenih Bošnjaka.