IN MEMORIAM

Umro antifašist, gospodarstvenik i političar Živko Juzbašić

21.10.2015 u 12:41

Bionic
Reading

U Zagrebu je u utorak u 92. godini umro Živko Juzbašić, antifašistički prvoborac, zaslužni gospodarstvenik i humanistički angažirani političar koji je u gospodarskom, političkom i društvenom životu Hrvatske od Drugoga svjetskog rata do Domovinskoga rata časno i odgovorno obnašao mnoge odgovorne dužnosti, priopćeno je u srijedu iz njegove obitelji

Rođen je u 1924. u selu Jošavici pokraj Petrinje. Kao sedamnaestogodišnjak već 1941. pridružuje se partizanskom i antifašističkom pokretu na Baniji. Njegovom smrću otišao je jedan od posljednjih partizanskih boraca, koji su u sastavu Sedme banijske divizije sudjelovali u bitkama na Neretvi i Sutjesci.

Bio je pomoćnik direktora Instituta radničkog pokreta Hrvatske (1962-1963), predsjednik Skupštine općine Petrinja (1963-1967), poslanik u Saveznoj skupštini SFRJ (1963-1965), zastupnik u Saboru SR Hrvatske (1965-1969) te glavni direktor Mesne industrije Gavrilović (1967-1973).  Bitno je pridonio razvoju općine Petrinja i zaslužan je za modernizaciju i uspješno poslovanje Gavrilovića. Godine 1973., ne slažući se s aktualnom poljoprivrednom politikom, podnosi ostavku i odlazi u mirovinu.

Na poziv predsjednika Franje Tuđmana, postao je 1991. član Vlade demokratskog jedinstva Hrvatske, kao nestranački ministar. Bio je, u ime hrvatske Vlade, član Povjerenstva za pregovore o primirju i razmjeni zarobljenika, član Savezne komisije za prekid vatre, član Delegacije za pregovore u Den Haagu, član Ekspertne grupe za ljudska prava i prava nacionalnih zajednica, Radne grupe za pripremu Ustavnog zakona o ljudskim pravima i slobodama te pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina.

Na parlamentarnim izborima 1992. izabran je u Zastupnički dom Hrvatskog sabora na listi SDP-a, kao predstavnik srpske nacionalne manjine. Bio je među osnivačima Hrvatskog helsinškog odbora i jedan od osnivača političke stranke Akcija socijaldemokrata Hrvatske, čiji je predsjednik bio Miko Tripalo.

Juzbašić je nositelj više odlikovanja i priznanja, među kojima i Partizanske spomenice 1941., te Spomenice Domovinskoga rata.

Svjedočanstva i dokumente o svom burnom životnom putu i društveno-političkom angažmanu u mirovnim misijama, o položaju i pravima Srba u Hrvatskoj, ljudskim pravima i antifašizmu, objavio je u knjizi 'Srpsko pitanje i hrvatska poitika'  (2009).

Po vlastitoj želji, Živko Juzbašić bit će pokopan u Zagrebu u obiteljskom krugu.