NAPAD U JERUZALEMU

Umrla prva žrtva eksplozije, Izrael najavio odgovor

23.03.2011 u 22:29

Bionic
Reading

Izraelci će se od napada braniti 'čeličnom voljom', izjavio je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon bombaškog napada u Jeruzalemu u kojemu je prema zadnjim podacima ubijena jedna osoba, a više od 30 ih je ranjeno, a za napad policija okrivljuje palestinske ekstremiste

'Naoružane palestinske grupe pokušavaju iskušati našu volju i odlučnost. Otkrit će da ova vlada, vojska i izraelski narod imaju čeličnu volju kada je riječ o obrani svoje zemlje. Izrael će djelovati odgovorno, mudro i agresivno da bi očuvao mir i sigurnost koji je ovdje vladao protekle dvije godine', rekao je neposredno prije polaska u jednodnevni posjet Moskvi, prenosi France presse.

Dosad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, koji koincidira s nasiljem na granici s Gazom, zbog čega promatrači strahuju od potencijalnoga novog ratnog sukoba između Izraela i Hamasa koji upravlja Pojasom Gaze.

Egipatski ministar vanjskih poslova Nabil Elaraby u srijedu je izjavio kako Izraelci ne bi trebali poduzimati bilo kakve vojne akcije u Gazi te je od Izraelaca tražio da se pokušaju suzdržati. Elaraby je upozorio i ostale, aludirajući na palestinske skupine, da ne daju Izraelcima povod za uporabu sile te je dodao da Egipat odbacuje i osuđuje nasilje protiv civila, izvijestio je Reuters.

Prema izjavi izraelskog ministra za unutarnju sigurnosti Yitzhaka Aharonovitcha bomba je bila skrivena u torbi pokraj kioska i eksplodirala je u trenutku kada su u blizini bila dva autobusa.

Zadnji bombaški napad u Jeruzalemu dogodio se 6. ožujka 2008., kada je Palestinac napao zgradu instituta za proučavanje Talmuda u zapadnom Jeruzalemu, pri čemu je osam osoba poginulo, a devet ih je ranjeno. Počinitelj napada je ubijen.