BANDIĆ GRADSKIM ZASTUPNICIMA

'Umrijet ćete od mržnje i jada, ali me nećete živog pokopati'

29.11.2012 u 14:51

Bionic
Reading

Iako se jutros u Skupštini Grada Zagreba raspravljalo samo o dnevnom redu, tj. o hitnom uvrštavanju pojedinih stavki, standardna izmjena vatre na relaciji gradonačelnik Bandić - zastupnici bila je na vrhuncu. Obrazlažući uređenje Cvjetnog trga, izgradnju javnih garaža, gradonačelnik je poručio: 'Umrijet ćete od mržnje, jada, tuge i boli, ali nećete me živog pokopati'

Kaže kako je garaža Tuškanac najljepša u Europi te poručio zastupnicima da se slobodno mogu 'opet valjati na ulici' te kako ništa u Europi nije napravljeno da se netko nije valjao, aludirajući na prosvjede protiv izgradnje podzemne garaže u sklopu Centra Cvjetni kojima su se
pridružili bivši i sadašnji predsjednik Skupštine, pokojni Boris Šprem i Davor Bernardić

'Napravili smo europski uređen trg, nitko nije došao na otvorenje, kako možete imati obraza, umrijet ćete od mržnje, jada, tuge i boli, ali nećete me živog pokopati. To je strašno! Dok sam asfaltirao Kozari putove rekli ste mi da sam seljak, sada kad uređujem centar, i opet ne valja', ustvrdio je Bandić.

Najaktualnije pitanje, ono otkupa gradskih stanova, uvršteno je po hitnom postupku na dnevni red, što su 'pogurali' i predstavnici Hvidre Zagreb mini prosvjedom ispred zagrebačke Skupštine.

Tvrde da Grad Zagreb godinama ne shvaća ozbiljno njihov problem niti je o njemu bilo ozbiljnije rasprave u Skupštini. Traže da Skupština ispoštuje Zakon o pravima hrvatskih branitelja te da ih predstavnici prime jer je, tvrde, ovaj problem godinama zapostavljan. Zahtijevaju da branitelji imaju pravo prvokupa stanova u kojima su ilegalno više od deset godina po uvjetima i po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Podršku im je dao Dragan Kovačević tvrdeći kako je suglasan s njihovim zahtjevima. HNS-ovi zastupnici tvrde kako ne podržavaju parcijalna rješenja za otkup gradskih stanova, a Kovačević je istaknuo kako svi zloupotrebljavaju položaj malih ljudi. 'Naglašavamo, da nije bilo pritiska Hvidre, ne bi bilo nikakvog rješenja', rekao je Kovačević. Predsjednica Kluba HDZ-a Margareta Mađerić također ih je prozvala da zloupotrebljavaju probleme branitelja, na što je Bandić rekao kako se on već dokazao u brizi za branitelje.

Predsjednik Skupštine Davor Bernardić ponovio je pak svoj prijedlog: zaštićena najamnina za socijalne slučajeve, za ostale komercijalna najamnina. 'Time ćemo omogućiti da svi legaliziraju svoj status. Prvi i osnovni cilj je omogućiti zaštićenim najmoprimcima da kupe stan. Omogućit će i onima koji steknu uvjete da, nakon što su legalizirali status, prvokupom kupe stan', pojasnio je.

Bandić je pak prijedlog žestoko kritizirao. 'Nemojmo varati ljude koji čekaju ispred vrata, ovo je prelazno rješenje. Ništa nećemo postići ako prodamo 132 od 2.000 stanova u kojima su ilegalni stanari', tvrdi.

Pozvao je zastupnike da naprave anketu među sobom pa da se vidi da li netko od njih nema riješeno stambeno pitanje. 'Gdje vam je duša i srce', zavapio je gradonačelnik i dodao kako mu je drago da su na tragu onoga što je on predlagao prije tri mjeseca, no kako su oni u stanju svaku njegovu odluku 'izmasakrirati'.

Vera Petrinjak-Šimek Bandiću je na nos stavila plaćeni oglas u dnevnim novima koji je prije nekoliko dana objavio i u kojem građanima pojašnjava zašto želi smanjiti cijenu parkiranja u Zagrebu. Smatra kako on novcem građana plaća predizbornu kampanju te kako parkiranje svrstava u socijalnu kategoriju. 'Socijalni problemi ne parkiraju u garaži', ironično je rekla.

'Ova govornica ne smije biti mjesto za blaćenje, oglase ću platiti uvijek kada u javnost ne bude moglo doprijeti ono što je u interesima građana. Da li je netko od vas popio ginko ili B6 jutros? Ja jesam i preporučam i vama', odgovorio je Bandić.

Branitelji traže stanove