NEIZDRŽIVO STANJE

Umirovljenici od Vlade traže zamrzavanje cijena

21.02.2010 u 12:18

Bionic
Reading

Matica umirovljenika Hrvatske traži od Vlade da hitno zaustavi rast svih cijena koje su u njenoj nadležnosti sve dok je na snazi "krizni zakon", ističući kako je neprihvatljivo da se daje suglasnost za povećanje cijena koje vitalno ugrožavaju standard već osiromašenih umirovljenika, a da rast mirovina ostaje zamrznut.

U priopćenju Matica navodi da ju je na takvo reagiranje potaklo najavljeno poskupljenje električne energije i grijanja kao i nedavno povećanje cijena plina. Po odredbama "kriznog zakona", koji će trajati cijele ove godine, prvo usklađivanje rasta mirovina uslijedit će tek polovicom 2011. Ako se ne ukine Zakon o posebnom porezu na plaće, mirovine i ostale primitke, a dopusti lančani rast vitalnih cijena, stanje će u tom vremenu postati neizdrživo, a umirovljenici će još masovnije postajati socijalni slučajevi i sirotinja, kaže se u priopćenju.

Ionako preniskim mirovinama od kojih se i sada jedva preživljava, smanjuje se realna vrijednost, a stariji ljudi padaju u još teži i bezizlazniji položaj, kaže Matica i naglašava da cijene energije i grijanja izravno pogađaju sva domaćinstva, a posebno umirovljenike kao najugroženiju skupinu u hrvatskom društvu.

Matica umirovljenika Hrvatske razumije da je gospodarska kriza, ali traži da se teret krize ravnomjernije rasporedi, jer su mirovine u prosjeku dva i pol puta manje od plaća, a to je odnos koji je na samom dnu Europe. Naši umirovljenici su svojim napornim radom i doprinosom, u vrijeme radnog vijeka, stvorili dovoljno novih vrijednosti na temelju kojih zaslužuju dostojanstveniji život u starosti s više poštovanja i uvažavanja, kaže se u priopćenju, koje je potpisao predsjednik Matice umirovljenika Hrvatske Josip Vincek.