PJER ŠIMUNOVIĆ

Ulazak Hrvatske u NATO pozitivno će se odraziti na regiju

15.05.2009 u 07:53

Bionic
Reading

Ulazak Hrvatske u NATO savez imat će 'vrlo pozitivan' utjecaj na cijelu regiju jugoistočne Europe, jer se njime šalje pozitivna poruka susjednim zemljama da će provedbom reformi osigurati svoj interes uključenja u euroatlantsku zajednicu, izjavio je u četvrtak u Washingtonu državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović.

U predavanju na temu "Hrvatska, SAD, jugoistočna Europa - završavanje transatlantskog plana", koje je održao u Centru za transatlantske odnose Sveučilišta Johns Hopkins u Washingtonu, Šimunović je iznio raščlambu utjecaja ulaska Hrvatske u NATO na odnose među zemljama regije i izglede za daljnje širenje NATO-a u regiji. Govorio je i o odnosima Zagreba sa susjedima, odnosima s Rusijom, angažmanu hrvatskih snaga u misiji NATO-a u Afganistanu i drugim pitanjima.

Hrvatskoj članstvo u NATO-u otvara mogućnosti za unaprijeđenje bilateralne i multilateralne suradnje sa susjedima, jer će kao članica Saveza zagovarati njegovo daljnje širenje u regiji i pomagati susjednim zemljama u pripremama za članstvo, rekao je Šimunović.

"Hrvatska ne misli da je s članstvom u NATO-u završen njezin angažman u rješavanju regionalnih pitanja i suradnji", kazao je Šimunović, ističući kako je "u najboljem interesu očuvanja nacionalne sigurnosti Hrvatske, da sve zemlje jugoistočne Europe postanu članice NATO-a i Europske unije".

On je kazao kako Hrvatska vjeruje da članstvo u NATO-u može pridonijeti njezinim odnosima sa Srbijom, ocjenivši da je s nedavnim posjetom premijera Ive Sanadera Beogradu, započela nova faza tih odnosa.

Na traženje da komentira izjavu Sonje Biserko, čelnice Helsinškog odbora Srbije, kako je ulaskom Hrvatske i Albanije u NATO u Srbiji skinut veto na raspravu o članstvu u Savezu, Šimunović je kazao da će "Srbija morati promijeniti pristup Kosovu, ako misli ozbiljno raspravljati o članstvu u NATO-u".

Za opciju po kojoj bi se Srbija trebala prikloniti Rusiji a ne NATO-u, rekao je da je "besmislena i neozbiljna".

Na pitanje o tome kako Slovenija blokira pristupne pregovore Hrvatske s EU-om, zlorabeći položaj članice Unije kako bi iznudila povoljnije rješenje u graničnom sporu, Šimunović je rekao da je "slovenska blokada vrlo opasan presedan u regiji", te izrazio nadu u rješenje s razdvajanjem bilateralnog spora od hrvatskih pregovora.

Na upit o utjecaju ulaska u NATO na odnose Hrvatske s Rusijom, državni tajnik MORH-a je rekao kako to neće negativno utjecati na dobre odnose dviju zemalja. Ispričao je kako je ruski veleposlanik u Zagrebu Mihail Konarovski nedavno zatražio da Hrvatska ne sudjeluje na vojnim vježbama NATO-a u Gruziji, ali je taj zahtjev otklonjen.

Šimunović je govorio i o sudjelovanju Hrvatske u misiji ISAF-a u Afganistanu, ističući kako se za sada ne planira povećanje kontigenta koji broji oko 300 vojnika, ali se planira osnivanja novih ekipa instruktora za obuku afganistanske vojske i policije kakvih Hrvatska do sada ima četiri.

Državni tajnik Šimunović u ponedjeljak je vodio hrvatsko izaslanstvo na svečanosti podizanja zastava Hrvatske i Albanije u Savezničkom zapovjedništvu za tranziciju (ACT) u Norfolku, Virginija, jedinom zapovjedništvu NATO-a u SAD-u.