tri osobe poginule

Ukrajinski napad na bazu čak 650 kilometara od granice najdublji je napad na ruski teritorij dosad

26.12.2022 u 16:00

Bionic
Reading

U napadu ukrajinskog drona na zračnu bazu za bombardere u južnoj Rusiji poginule su tri osobe, priopćilo je rusko ministarstvo obrane. Protuzračna obrana oborila je dron u blizini baze Engels, ali su krhotine nanijele smrtonosne rane trima pripadnicima tehničkog osoblja

Baza Engels nalazi se oko 650 km sjeveroistočno od ukrajinske granice.

Ukrajinska vojska nije službeno priznala najnoviji napad, ali je glasnogovornik zračnih snaga Jurij Ihnat rekao da su eksplozije rezultat ruskih napada na Ukrajinu, prenosi BBC.

Nekoliko sati nakon toga ruska sigurnosna služba FSB objavila je da je ubila četveročlanu 'diverzantsku skupinu' koja je pokušavala ući u rusku pograničnu regiju Brijansk iz Ukrajine naoružana improviziranim eksplozivnim napravama i puškomitraljezima njemačke proizvodnje. FSB je objavio video, kako je rekao, 'likvidacije' skupine, iako nema neovisne potvrde incidenta.

Najnoviji napad bespilotnim letjelicama unutar Rusije predstavljat će neugodnost za ruske vlasti, budući da se dogodio manje od mjesec dana nakon dva napada od 5. prosinca stotinama kilometara od prve crte bojišnice - i na bazu Engels i u regiji Rijazan.

Na društvenim mrežama su u ponedjeljak tijekom dana objavljene snimke eksplozija i zračnih sirena u blizini aerodroma Engels.

Guverner Saratova Roman Busargin izrazio je sućut obiteljima i prijateljima poginulih i rekao da nema 'apsolutno nikakve prijetnje za stanovnike u samom gradu Engelsu'.

Glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga rekao je da će satelitske snimke aerodroma uskoro pokazati punu štetu od napada u ponedjeljak, dodajući da su ranije eksplozije oštetile zrakoplove u bazi.

Rusija je u više navrata koristila zračnu bazu Engels za izvođenje raketnih napada na različite ciljeve u Ukrajini od početka rata 24. veljače.

Kremlj je i ranije optuživao Ukrajinu za napade na njezin teritorij, no posljednji incidenti dogodili su se daleko dublje na ruskom teritoriju.