vojska hakera

Ukrajinska "IT vojska" cilja bjeloruske željeznice i ruski GPS

03.03.2022 u 16:13

Bionic
Reading

Ukrajinska "IT vojska", sastavljena od volontera hakera, najavila je u četvrtak novi niz ciljeva u četvrtak koji uključuje i bjelorusku mrežu željeznica i ruski satelitski navigacijski sustav, GLONASS

"Moramo mobilizirati i intenzivirati naše napore što je više moguće", rekla je "IT vojska" na svome Telegram kanalu.

U objavi su navedeni glavni prioriteti koje skupina cilja, uključujući i bjeloruske željeznice, ruske telekome, i GLONASS, što je ruska alternativa satelitskoj navigacijskoj mreži Globalni položajni sustav (GPS).

Ukrajina je pozvala svoje hakersko podzemlje da pomogne u zaštiti kritične infrastrukture te da provede misije kibernetičkog špijunuranja protiv ruske vojske, prethodno je izvijestio Reuters. Kijev je najavio uspostavljanje svoje "IT vojske" u subotu.

Hakerski tim fokusiran na Bjelorusiju, koja je iskorištena kao ključna točka ruske invazije, nazvan Bjeloruski Cyber partizani, rekao je Reutersu u utorak da su onesposobili sustave željezničkog prometa i napali mrežu jer je korištena za prijevoz ruskih vojnika.

Rusija svoje djelovanje u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" za koju tvrdi da nije namijenjena okupaciji teritorija, nego uništenju vojnih sposobnosti južnog susjeda i hvatanje onih koje smatra opasnim nacionalistima.