pokreću gerilski rat

Ukrajinci tvrde da Rusija pokušava njihovu zemlju podijeliti na dva dijela: To je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini

27.03.2022 u 13:23

Bionic
Reading

Rusija pokušava podijeliti Ukrajinu na dva dijela kako bi stvorila regiju koju kontrolira Moskva, nakon što nije uspjela zauzeti cijelu zemlju, rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe

"Zapravo, to je pokušaj stvaranja Sjeverne i Južne Koreje u Ukrajini", rekao je Kirilo Budanov u priopćenju, dodajući da će Ukrajina uskoro pokrenuti gerilski rat na teritoriju pod okupacijom Rusije. Ruska vojska u petak je priopćila kako će se sada usredotočiti na "oslobođenje" istočne Ukrajine, poručivši da je ispunila početne ciljeve invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

"Borbene sposobnosti ukrajinskih snaga značajno su smanjene, što omogućava (...) da se ponajviše usredotočimo na glavni cilj: oslobođenje Donbasa", rekao je zamjenik načelnika glavnog stožera ruske vojske Sergej Rudskoj. Dodao je i kako je pod ruskom kontrolom 93 posto teritorija Luhanske oblasti te 54 posto teritorija Donecke oblasti.

  • +4
Napad na Doneck Izvor: Profimedia / Autor: Valentin Sprinchak / TASS / Profimedia

Rusija je 24. veljače poslala desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u "specijalnu operaciju" demilitarizacije južnog susjeda i iskorjenjivanje ljudi koje je nazivala opasnim nacionalistima. Ukrajinske snage pružile su snažan otpor, a Zapad je uveo sveobuhvatne sankcije Rusiji u pokušaju da je prisili da povuče svoje snage.

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV