POTVRĐENA PODJELA ZEMLJE

Ukrajina zatvara javne službe na separatističkom istoku

15.11.2014 u 18:49

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko naredio je u nedjelju da se sve javne službe povuku s područja pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine, čime je zapravo potvrdio podjelu zemlje

Porošenko u odluci naređuje vladi da do idućeg tjedna donese mjere 'za prekid rada državnih tvrtka, ustanova i organizacija na područjima na kojima se provodi protuteroristička operacija'.

Odluka se odnosi na javne službe kao što su škole, bolnice i spasilačke službe, rekao je za AFP visoki ukrajinski dužnosnik koji je htio ostati anoniman. 'Povući će se sve službe koje financira država', dodao je.

'Tako ušteđen novac raspodijelit će se na tim područjima u vidu humanitarne pomoći', rekao je. Odluka, objavljena dok traje summit G20 u Brisbaneu na kojemu je Ukrajina glavna tema razgovora, naređuje i evakuaciju državnih službenika, uz njihov pristanak, te dokumenata i javnih dobara, koliko to bude moguće.


Odluka je posljedica izbora koji su se na separatističkom području održali 2. studenoga a koje Kijev ne priznaje. Dva dana nakon izbora Porošenko je izjavio da će Ukrajina 'morati' zaoštriti ton i vojno i gospodarski 'izolirati' zonu pod nadzorom pobunjenika 'kako se tumor ne bi proširio'.

Sukob se zaoštrio nakon izbora, nakon kojih je primirje, koje su 5. rujna potpisali ukrajinska vojska i separatisti, sve nestvarnije, potičući strah od širenja sukoba u regiji. Od početka sukoba u travnju poginulo je više od 4100 ljudi, navodi UN.