SVAĐA OKO CIJENA

Ukrajina više ne uvozi ruski plin

11.11.2013 u 19:21

Bionic
Reading

Ukrajinski Naftogaz prošlog je petka obustavio uvoz ruskog prirodnog plina zbog spora oko cijena, rekli su agenciji Reuters u ponedjeljak izvori u industriji i ruskom Gazpromu, no to za sada nije utjecalo na protok plina prema Europi preko Ukrajine

Obustava se događa tek nekoliko tjedana prije no što bi Kijev trebao potpisati sporazum o slobodnoj trgovini s Europskom unijom a koji je razljutio Moskvu.

'Od petka nema opskrbe za Naftogaz', rekao je izvor iz industrije referirajući se na ukrajinsku državnu energetsku kompanija koja kupuje ruski plin.

Izvor iz ukrajinske plinske industrije je rekao da je tvrtka Ukrtransgaz, koja upravlja plinovodima, naložila u petak Naftogazu da prestane kupovati ruski plin. Ukrajina koja plaća 400 dolara za 1000 prostornih metara ruskog plina, što je jedna od najviših cijena u Europi, zatražila je od Moskve da smanji cijene koje smatra pretjeranim za svoje gospodarstvo i postupno je smanjivala uvoz ruskog plina.

Rusija oko polovice svog plina za Europu prenosi kroz Ukrajinu a jedan od dužnosnika Gazproma je rekao da ova situacija nije utjecala na protok plina za europske klijente preko Ukrajine. 'Svi zahtjevi za izvoz su ispunjeni', rekao je.

Zabrinutost za opskrbu plinom dolazi u osjetljivom trenutku za Europu čiji će drugi najveći opskrbljivač plinom Norveška ove zime smanjiti proizvodnju zbog radova na obnovi njenih plinskih polja.