NASILJE NA ULICAMA

Ukrajina Rusiju optužuje za teške sukobe na istoku

15.03.2014 u 16:02

Bionic
Reading

Ukrajinske vlasti optužuju u subotu Rusiju za izazivanje pucnjave u Harkivu na ukrajinskome istoku, u strahu da će Moskva iskoristiti nasilje protiv etničkih Rusa kako bi opravdala invaziju.

Vršitelj dužnosti ukrajinskoga predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u parlamentu da je nasilje na istoku zemlje djelo "agenata Kremlja".

U pucnjavi u noći na subotu ubijena su dvojica mladića od 20 i 21 godinu, a policija je priopćila kako je uhićeno tridesetak osoba s obiju strana. Neredi su počeli kad su se proruski demonstranti potukli s ukrajinskim protivnicima u blizini sjedišta ukrajinskih nacionalističkih organizacija, a obje su grupe bile naoružane.

Ruski vojnici prošli su tjedan zauzeli ukrajinski poluotok Krim uz izgovor da ruska manjina u toj regiji strahuje od novih ukrajinskih vlasti u Kijevu. Službena Moskva objavila je kako je spremna zaštititi svoje sunarodnjake i drugdje u Ukrajini.

Dan nakon pucnjave u Donjecku, također gradu u kojem se uglavnom govori ruski, ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov i harkivski guverner Ihor Baluta optužili su ruske aktiviste da potiču nasilje i pozvali ljude da ne nasjedaju i ne uzvraćaju.

"Večerašnji incident bio je dobro planirana provokacija proruskih aktivista", rekao je Baluta o okršaju u Harkivu.

Po njegovim riječima, do skupine koja je održavala proruske demonstracije u Harkivu došao je minibus, a ljudi iz njega namjerno su izazvali svađu i zatim se odvezli. Proruski aktivisti krenuli su za njima i pronašli vozilo parkirano pred zgradom u kojoj su uredi ukrajinskih nacionalističkih skupina pa je izbila tučnjava.

"Plaćeni provokatori iz susjedne zemlje organiziraju profesionalne provokacije", rekao je Avakov i optužio saveznike svrgnutoga predsjednika Viktora Janukoviča koji je uživao potporu Moskve, da financiraju nerede u istočnoj Ukrajini, uz pomoć "ruskih ekstremističkih" snaga.