besposadno vozilo

Ukrajina predstavila novi dron: 'Medojedni jazavac' novo je oružje protiv ruskih tenkova

26.10.2023 u 16:58

Bionic
Reading

Ukrajina je predstavila novi dron - robotsko vozilo koje ima sposobnost eksplodirati, a može nositi bombe i protutenkovske mine u borbi protiv Rusije

Besposadno kopneno vozilo (UGV), nazvano Ratel S ili Medojedni jazavac, može nositi do 35 kilograma težine pri maksimalnoj brzini od 24 kilometra na sat, piše Insider.

'Glavna ideja je da se robot koristi kao mobilna bojeva glava koja nosi protutenkovske mine ili druge eksplozivne naprave', rekla je Viktorija Kovalčuk, glasnogovornica programa Brave 1, u sklopu kojeg je razvijen.

Dron može voziti do 40-50 minuta prosječnom brzinom ili do dva sata nešto sporije, rekla je.

Slike novog vozila podijelio je na mreži X u utorak ukrajinski ministar Mihajlo Fedorov, čija nadležnost uključuje inovacije i digitalnu transformaciju.

Fotografije prikazuju besposadno vozilo na četiri kotača na koje su privezane lažne granate za minobacače od 82 milimetra. Na drugoj fotografiji na vozilo su montirani repetitor signala i žuta protutenkovska mina TM-62.

Fedorov je rekao da dron može 'raznijeti' ruske tenkove i opremu sa sigurne lokacije. U zasebnoj objavi na Telegramu otkrio je da ima domet od oko devet kilometara. Dronom, koji je opremljen repetitorom i sustavom daljinske detonacije, upravlja operater noseći zaštitne naočale. Video, koji je također podijelio Fedorov, prikazuje operatera koji koristi daljinski upravljač poput Playstationa kako bi usmjerio vozilo tako da u punoj brzini udari u bijeli kombi.

Dron Ratel razvijen je u sklopu projekta nazvanog Brave 1, a koji Fedorov nadgleda. Ideja je stigla od ukrajinske 120. izvidničke bojne jer je željela besposadno vozilo sposobno daljinski isporučiti veliku bojevu glavu te oduprijeti se elektromagnetskim ometanjima, piše Kyiv Post.

Ratel Izvor: Društvene mreže / Autor: Militarnyi Videonews/Youtube

Vođa razvojnog tima Taras Ostapčuk rekao je novinama da dron može bešumno prići ruskim položajima, svladati prepreke visine do 20-25 centimetara te učinkovito djelovati i na pješčanom terenu.

'Naš Medojedni jazavac može prijeći svaki teren koji može svladati i džip', ustvrdio je Ostapčuk.

Dron Ratel prošao je testove na terenu i pušten je u masovnu proizvodnju, rekao je Fedorov u objavi na Telegramu.