RJEŠENJE PLINSKE KRIZE

Ukrajina popustila, potpisan novi sporazum

12.01.2009 u 10:12

Bionic
Reading

Ukrajina je u ponedjeljak potpisala nov sporazum o nadzoru protoka ruskog plina i odustala od prijašnjih uvjeta koje je Moskva pobijala, priopćio je ruski naftni div Gazprom

MOSKVA- 'Izaslanstvo Gazproma jutros je pregovaralo u Kijevu i nakon toga Ukrajina je potpisala sporazum bez ikakvih uvjeta', stoji u priopćenju.

Rusko-ukrajinski sporazum, potpisan u subotu, o nastavku opskrbe plinom bio je u velikoj opasnosti jer je ruski predsjednik Medvedev sinoć izjavio da su ukrajinske, rukom pisane primjedbe, 'ruganje zdravome razumu'.

Agencija Reuters došla je do preslike sporazuma na kojem je, pored potpisa predstavnika ukrajinske vlade, rukom dopisan tekst uz deklaraciju koja je u privitku. U toj deklaraciji izjavljuje se da Ukrajina nije uzela plin u tranzitu i da ruskome proizvođaču Gazpromu ništa ne duguje, što Rusija osporava.

Ipak, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso sinoć je uspio brzom intervencijom u telefonskom razgovoru uvjeriti ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko da odustane od deklaracije u privitku.

Ministri za energetiku zemalja članica Europske Unije u Bruxellesu će danas održati izvanredni sastanak na kojem bi se trebale donijeti hitne mjere o pomoći zemljama najviše pogođenima plinskom krizom. Na putu za Bruxelles su i zamjenik ruskog premijera Igor Sečin i čelni čovjek Gazproma Aleksej Miller