PORUKA SEPARATISTIMA

Ukrajina: Položite oružje i bit ćete amnestirani!

10.04.2014 u 12:02

Bionic
Reading

Proruski orijentirani separatisti koji su zauzeli zgrade regionalnih vlasti u nekoliko ukrajinskih gradova bit će amnestirani ukoliko 'polože oružje i napuste okupirane zgrade', obećao je u četvrtak privremeni ukrajinski predsjednik Aleksander Turčinov

'Ako ti ljudi polože oružje i oslobode upravne zgrade jamčimo da ih nećemo sudski goniti. Spreman sam potpisati predsjednički ukaz', rekao je Turčinov na sjednici parlamenta. Proruski orijentirani prosvjednici još uvijek se nalaze u zgradama regionalnih vlasti u dvama rusofonim gradovima Donjecku i u Luhansku.

Turčinov je odgovarao na pitanje zastupnika Stranke regija, nekadašnje stranke svrgnutoga predsjednika Viktora Janukoviča koji je u srijedu iznio prijedlog o zakonu o amnestiji. 'Nije potrebno donositi nikakav zakon o amnestiji, jer problem možemo riješiti već danas', kazao je Turčinov.

Proruski separatisti u srijedu su pojačali barikade i pripremili zapaljive bombe u zgradi službe državne sigurnost u Luhansku pošto je vlada u Kijevu upozorila da bi mogla primijeniti silu kako bi uspostavila red. Ta je zgrada jedna od njih nekoliko u istočnoj Ukrajini što su ih zauzeli prosvjednici koji traže regionalne referendume o neovisnosti od Kijeva po uzoru na prošlomjesečni referendum na Krimu nakon čega se taj crnomorski poluotok pripojio Rusiji.

Glasnogovornik policije je opovrgao izvješća da su prosvjednici uzeli taoce u Luhansku, a tu su informaciju zanijekali i prosvjednici.

Prosvjednici u Donjecku i dalje se nalaze u zgradi regionalnih vlasti, ali su vlasti okončale okupaciju u gradu Harkivu.