politika otvorenih vrata

Ukrajina osudila izostanak napretka prema članstvu u NATO-u, želi biti na samitu

26.05.2021 u 19:56

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu objavila da nema napretka u politici "otvorenih vrata" NATO-a za članstvo Ukrajine i da ne razumije zašto nije pozvana na samit vojnog saveza u lipnju

Članice NATO-a sastaju se 14. lipnja u Bruxellesu u nadi da će popraviti transatlantske veze pod američkim predsjednikom Joeom Bidenom u vrijeme sve većih napetosti s Rusijom.

"Shvaćamo želju saveznika da održe zatvoreni samit (...) ali ne razumijemo kako je moguće da ne pozovu Ukrajinu", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba u srijedu i dodao da se samit održava usred eskalacije napetosti na ukrajinsko-ruskoj granici.

Predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je ovaj mjesec NATO da ojača svoju vojnu prisutnost u crnomorskoj regiji i pozvao Sjedinjene Države da podrže kandidaturu Kijeva u akcijskom planu NATO-a na samitu.

NATO je 2008. objavio da bi Ukrajina mogla postati članica tog saveza u budućnosti.

Kuleba je rekao da je Kijev zahvalan na "stalnoj potvrdi politike otvorenih vrata" NATO-a, ali je dodao da se nije poduzeo niti jedan korak da se to ostvari.

"Kada smo mi u Ukrajini optuženi za prespore reforme, što možemo reći o usvajanju i provedbi odluka saveza, koje su 13 godina prekrivene prašinom", rekao je ukrajinski ministar.

Glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price nedavno je ponovio američku politiku podrške "otvorenih vrata" NATO-a za zemlje koje ispunjavaju kriterije za članstvo.

No dodao je da Ukrajina još uvijek mora "provesti reforme potrebne za izgradnju stabilnije, demokratičnije, prosperitetnije i slobodnije zemlje."