PREGOVORI U TIJEKU

Ukrajina će Rusiji platiti plin za 10 dana?

01.06.2014 u 18:02

Bionic
Reading

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk obećao je u nedjelju da će Ukrajina za 10 dana podmiriti dug za plin Rusiji ako dvije zemlje u ponedjeljak postignu dogovor o uvjetima novog ugovora

'Platit ćemo svoje račune', rekao je Jacenjuk u razgovoru za njemačku TV postaju ZDF. 'Najprije moramo potpisati ugovor, a potom, deset dana poslije, Ukrajina će platiti', pojasnio je.

Ukrajinski i ruski dužnosnici te europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger u ponedjeljak bi u Bruxellesu trebali započeti novi krug pregovora o isporukama ruskog plina Ukrajini. Moskva je zaprijetila obustavom tih isporuka već od utorka ako Ukrajini ne podmiri dugove koji iznose nekoliko milijardi dolara. Ukrajina je u petak isplatila prvu ratu dugovanja u iznosu od 786 milijuna dolara.


U ponedjeljak će se dvije zemlje pokušati dogovoriti oko cijene plina već isporučenog u travnju i svibnju, koju Kijev ne želi platiti nakon što ju je Moskva drastično povećala i oko iznosa plina u budućnosti.

'Moramo potpisati novi ugovor. Ako to Rusija ne želi, vidjet ćemo se na sudu u Stockholmu', rekao je Jacenjuk, čiji će razgovor ZDF emitirati u nedjelju navečer. U slučaju nepostizanja dogovora, Ukrajina namjerava tužiti Rusiju zbog nepoštivanja dosadašnjeg ugovora.