IZBORNE NEPRAVILNOSTI

Uhićeno 300 prosvjednika u Rusiji

06.12.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Više od tristo ljudi uhićeno je u ponedjeljak u Moskvi dok su pokušavali organizirati prosvjednu šetnju prema zgradi središnjeg izbornog povjerenstva zbog izbornih nepravilnosti, prenose u utorak ruski mediji

Organizatorima spontanih oporbenih prosvjeda sudit će se u utorak, a prijeti im do 15 dana zatvora zbog toga što su pružali otpor policiji, rekla je za agenciju France Presse Olga Šorina, glasnogovornica oporbenog pokreta Solidarnosti.

Oko 250 uhićenika, među kojima su i poznati bloger Aleksej Navaljni i čelnik Solidarnosti Ilja Jašin, bilo je u utorak ujutro još u pritvoru, dodala je Šorina.

Između 2.000 ljudi, po procjeni policije, i 10.000, po procjeni organizatora, sudjelovalo je na prosvjednom skupu protiv 'izborne lakrdije' u ponedjeljak, dan nakon parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila Jedinstvena Rusija, stranka Vladimira Putina, čiji je rezultat za 15 postotnih bodova ipak pao na manje od 50 posto naspram prošlih izbora 2007.

'Rusija bez Putina', 'Putina u zatvor', uzvikivali su prosvjednici, većinom mladi koji su preko internetskih društvenih mreža pozvani na prosvjed, jedan od većih zadnjih godina.

Vlasti su dopustile održavanje prosvjednog skupa, ali ne i prosvjedne šetnje.

Prosvjednici su uhićeni zbog 'pružanja otpora policiji', rekao je Arkadij Baširov, glasnogovornik policije.

U Sankt Peterburgu, drugom po veličini ruskom gradu, stotinjak pristaša oporbe uhićeno je na neovlaštenom skupu na glavnoj prometnici grada, Nevskom prospektu.

Policijski specijalci raspoređeni u Moskvi

Posebne snage ruskog ministarstva unutarnjih poslova stigle su kao pojačanje u utorak u Moskvu nakon masovnog prosvjeda prethodnog dana protiv "izborne farse" parlamentarnih izbora koje je osvojila stranka premijera Vladimira Putina.

Te posebne postrojbe 'imaju samo jedan cilj: zajamčiti sigurnost građana' u okviru 'pojačanog' režima, izjavio je pukovnik Vasilij Pančenkov nakon inforamcija o dolasku više desetaka vojnih kamiona u Moskvu.

Novi prosvjed protiv izbornih nepravilnosti najavljen je za utorak popodne.

Nekoliko jedinica posebnih postrojbi, posebice elitna postrojba Dzeržinski iz područja Moskve, mobilizirani su kako bi zajamčili red u glavnom gradu, istaknuo je glasnogovornik moskovske policije.

Prosvjed protiv Putina neviđenog opsega zadnjih godina okupio je u ponedjeljak navečer 2000 osoba, prema podacima policije, a 10.000 po podacima organizatora.

Novi prosvjed bez dozvole predviđa se u Moskvi u utorak popodne na Trgu Trijumfalnaja pod sloganom "Mi smo protiv Jedinstvene Rusije". Približno 4700 osoba odgovorilo je na poziv na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.ru.

Još jedan oporbeni prosvjed predviđen je u Sankt Peterburgu.

Prosvjed u Rusiji