GOSPODARSKI KRIMINAL U SLOVENIJI

Uhićenja u slučaju privatizacije Merkura

02.12.2010 u 16:30

Bionic
Reading

Četiri osobe osumnjičene za gospodarski kriminal u privatizaciji Merkura uhićene su u četvrtak u akciji slovenskog Nacionalnog istražnog ureda (NPU), a još uvijek su u tijeku kućne pretrage na dvadesetak lokacija

Policija je potvrdila da ispituje članove uprave u sjedištu tvrtke u mjestu Naklo te financijsko poslovanje u podružnici u Celju.

NPU je priopćio da je istraga vođena nekoliko mjeseci. Uhićene su četiri osobe, a provodi se 30-ak kućnih pretraga u cilju prikupljanja dokaza za sumnje da je počinjeno 'više kaznenih djela zloporabe položaja i povjerenja u provođenju poslovnih aktivnosti, te pranje novca'. U istragu je uključena i posebna skupina državnog odvjetništva za progon organiziranog kriminala, a više podataka o uhićenjima i opsegu akcije bit će poznato poslijepodne.

Slovenski mediji navode da je među uhićenima i bivši direktor Merkura Bine Kordež, što policija za sada ne želi potvrditi. Protiv Kordeža se vodila istraga zbog sumnje da je tvrtku doveo u težak financijski položaj provodeći zadnjih nekoliko godina 'tajkunski' model 'menadžerske privatizacije', putem visokih bankarskih kredita kojima ju je opteretio. Pod istragom je i Kordežova skupina menadžera koja je za privatizaciju Merkura osnovala tvrtku Meerfin.

Kordež je s mjesta direktora smijenjen sredinom godine zbog financijskih teškoća najvećeg slovenskog lanca trgovina tehničkom robom, na što su utjecali visoki krediti i pad prometa izazvan globalnom krizom i smanjivanjem slovenskog građevinskog sektora.

Sud je prije mjesec dana odredio postupak prisilne naplate potraživanja Merkurovih vjerovnika, kako zbog insolventnosti ne bi završio u stečaju.

Još uvijek nisu završeni pregovori novog vodstva s bankama o reprogramu visokih kreditnih obveza Merkura, za što je zainteresirana i slovenska vlada kako bi tvrtka u budućnosti mogla obnoviti normalno poslovanje, zbog uloge koju ima u prodaji vodećih slovenskih industrijskih proizvoda u Sloveniji i susjednim državama.