IZGORJELO ŠEST ŠTIĆENIKA

Uhićeni vlasnici doma za starije u Andraševcu, poznat i uzrok požara

04.02.2020 u 08:32

Bionic
Reading

U utorak ujutro uhićeni su vlasnici doma za starije i nemoćne u Andraševcu u kojem je ovog siječnja u požaru izgorjelo šestero štićenika

'Potvrđeno je da su uhićene dvije osobe starosti 48 i 51 godinu zbog sumnje u počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, a u vezi kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom', kazao je za N1 glasnogovornik policije u Zaboku Zoran Lončar.

Prema neslužbenim informacijama, dvoje uhićenih trenutno se nalaze u policiji u Zaboku, javlja RTL.

Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje da je uzrok požara bio kvar na električnoj instalaciji električne grijalice.

Podsjetimo, pored doma u Andraševcu se u dvorištu nalazio drveni objekt, u kojem su bili smješteni i štićenici doma. Ondje je došlo do požara, a objekt je izgorio do neprepoznatljivosti.

Temeljem rezultata nadzora inspekcije rada i zaštite na radu, sanitarne inspekcije i građevinske inspekcije, glavni državni inspektor Andrija Mikulić 24. siječnja izvijestio je da poslodavac u slučaju ovog objekta cijelom nizu segmenata nije postupao po propisima.

  • +6
Požar u Andraševcu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski / CROPIX

Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava protiv poslodavca zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Nadalje, inspekcijskim nadzorom inspektora rada u području radnih odnosa iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavaca počinio sljedeće prekršaje:

• sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog,

• ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu,

• neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada,

• neodjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada,

• neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene,

• neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku.