DRAMA NA UGLJANU

Uhićeni pušteni, radnici škvera zaprijetili bojkotom

14.04.2014 u 14:41

  • +8

Sukob policije i radnika Naute Lamjane

Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković

Bionic
Reading

Nakon trosatne policijske obrade, zadarska policija je uz prekršajne prijave pustila trojicu radnika brodogradilišta Nauta Lamjana i suprugu jednoga od radnika pa su sindikalci pozvali radnike da napuste prostor gdje je bio policijski kordon

Glasnogovornik PU Zadarske Elis Žodan potvrdio je da su radnici pušteni, te da im slijede prekršajne prijave za remećenje javnoga reda i mira.

'Intervencija u Nauta Lamjani je završena. Velika većina interventnih policijaca je povučena, a u krugu brodogradilišta je ostavljen dio djelatnika polcije kako bi osigurali javni red i mir', rekao je Žodan.

Radnici su nakon puštanja svojih kolega najavili da će sutra svi ponovno doći na posao, iako ne znaju je li novi stečajni upravitelj Alein Khan pozvao sve ili samo dio radnika.

Sindikalni povjerenik Mario Košta rekao je pak da će radnici sutra bojkotirati posao, ako svi ne budu mogli ući u brodogradilište. Prije puštanja uhićenih Košta je poručio da radnici više neće blokirati brodogradilište.

'Predložili smo šefu policije da ih puste. To su starije kolege, neki su bolesni, jedan od njih je cijelu noć bio u bolnici, drugi ima krvni tlak 220. Nema razloga da ih zadržavaju. Ako su im uzeli podatke, neka ih puste i mi odmah odlazimo. Nastavit ćemo se boriti pravnim sredstvima', rekao je Košta. 'Primopredaja dužnosti stečajnog upravitelja je obavljena i radnici više nemaju što raditi ispred ulaza u brodogradilište', kazao je.

Stečajni upravitelj Alein Khan, koji je tijekom jutra preuzeo upravljanje Natua Lamjanom, danas nije izišao pred novinare niti je davao izjave.

Četiri osobe uhićene su jutros kada su nezadovoljni radnici pokušali probiti policijski kordon pred brodogradilištem Nauta Lamjana na Ugljanu. Interventni policajci stigli su na otok rano jutros kako bi osigurali ulazak Khana u krug tvrtke.

Radnici su prethodnih dana sprečavali ulazak novog stečajnog upravitelja jer se boje da će on ugasiti brodogradilište u kojem je njegov prethodnik, stečajni upravitelj Ivan Rude, ponovno pokrenuo posao i radnike vratio s burze.

Visokom Trgovačkom sudu žalili su se na odluku stečajne sutkinje Ardene Bajlo o smjeni dosadašnjega stečajnoga upravitelja.