PAO U SAD-U

Uhićen Srbin povezan s genocidom u Srebrenici

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.12.2010 09:15
  • Objavljeno 09.12.2010 u 09:13
SREBRENICA

SREBRENICA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki tužitelji terete 46-godišnjeg bosanskog Srbina uhićenog u Milwaukeeju, da je lagao kako bi dobio izbjeglički status u SAD-u, navodeći da je zatajio službovanje u policijskim snagama Republike Srpske koje su sudjelovale u pokolju 8,000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici, prvom genocidu počinjenom u Europi nakon II. svjetskog rata

Mlađen Cvijanović, koji navodno živi u Milwaukeeju od 2003., optužen je u srijedu za imigracijsku prijevaru. Bude li proglašen krivim, očekuje ga kazna do 10 godina zatvora i vjerojatna deportacija, izvijestili su u utorak američki mediji.


Njegov odvjetnik, Jeffrey Jansen, izjavio je u srijedu kako su tužitelji u Milwaukeeju odgodili Cvijanovićevo izvođenje pred sud od utorka do petka kako bi osigurali vrijeme za kontakte s tužiteljima u Bosni i Hercegovini.

'Bit će određenih napora da ga se deportira natrag u inozemstvo', izjavio je Jensen. Tužitelji navode da je Cvijanović lagao u zahtjevu iz svibnja 2002. o nekoliko stvari, uključujući, gdje je rođen i gdje je službovao u vojsci. Cvijanović je naveo da je iz Kaknja, a zapravo je iz Zenice, dok je kao služenje u vojsci naveo samo redovan vojni rok 1984. do 1985.

Prema podacima Ujedinjenih naroda i bosanskih policijskih snaga Cvijanović se 1993. pridružio policiji bosanskih Srba i sa 29 drugih članova svoje postrojbe pomagao je vojnim snagama bosanskih Srba tijekom osvajanja Srebrenice srpnja 1995.

Grada i okolica bili pod pod navodnom zaštitom UN-a tijekom rata, no nizozemski kontigent UN-a nije pružio nikakav otpor snagama bosanskih Srba koje su ušle u grad 12. srpnja 1995. U idućih pet dana i noći Srbi su izvodili masovna pogubljenja zarobljenih vojno sposobnih bošnjačkih muškaraca i dječaka. U konačnici je ubijeno i pokopano u masovne grobnice oko 8.000 zarobljenika, što je najgori pokolj civila u Europi od Drugog svjetskog rata.

Tužitelji kažu kako je Cvijanović rekao istražiteljima da je njegova jedinica bila dodijeljena gradu Konjević Polju, kraj Srebrenice, sedam dana u srpnju 1995. kako bi zaustavili Muslimane da prolaze kroz to područje. Dokumenti ne upućuju da se Cvijanović sumnjiči za ubojstva.

Prema zakonima SAD-a, svatko tko je naredio, poticao, pomagao ili na drugi način progonio bilo koje osobe zbog svoje rase, vjere ili nacionalnosti ne može se smatrati izbjeglicom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi