USKOK U AKCIJI

Uhićen šef Državnog inspektorata u Varaždinu

01.12.2011 u 11:50

Bionic
Reading

USKOK je otvorio istragu protiv Vladimira Benkovića, pročelnika varaždinske Područne jedinice Državnog inspektorata, zbog postojanja osnovane sumnje da je zlouporabio položaj i ovlasti, odnosno krivotvorio službene isprave te počinio prevaru u službi

Zbog zlouporabe položaja i ovlasti, istraga je otvorena i protiv voditeljice jednog od odjela područne jedinice koja je puštena na slobodu, za razliku od Benkovića protiv kojeg je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor.

Benkovića te voditeljicu Odsjeka za ugostiteljstvo i turizam Državnog inspektorata RH u varaždinskoj Područnoj jedinici USKOK sumnjiči da tijekom prošle godine u više navrata nisu dopustili pokretanje prekršajnih postupaka nakon obavljenih inspekcijskih nadzora, odnosno da su tražili od inspektora da unište zapisnike, a u cilju pribavljanja neimovinske koristi.

Uz to, Benkovića se sumnjiči za krivotvorenje putnih naloga. Naime, USKOK navodi da je od srpnja prošle te do kolovoza ove godine u izjavi o adresi stanovanja neistinito upisao da na posao putuje iz Novog Marofa, a u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi. Na temelju toga isplaćeno mu je 18.563 kune, na koju nije imao pravo.

Pročelnika varaždinske Područne jedinice Državnog inspektorat, privela je međimurska policija nakon višemjesečnih mjera nadzora tijekom kojih je, uz ostalo, snimljeno više tisuća sati telefonskih razgovora. Među njima je i nekoliko spornih na temelju kojih se Benković osnovano sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti. Naime, USKOK sumnja da je pogodovao određenom broju pravnih subjekata prilikom provedbe inspekcijskih nadzora, odnosno izbjegavanja sudskih postupaka.

Područna jedinica Varaždin jedna je od pet jedinica Državnog inspektorata u Hrvatskoj, a pokriva područje sjeverozapadne Hrvatske gdje ima ispostave u Krapini, Koprivnici, Križevcima i Čakovcu. Uz varaždinsku Područnu jedinicu, Državni inspektorat ima još jedinice u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.