zaštitna oprema

Uhićen dužnosnik Republike Srpske zbog korupcije u jeku epidemije koronavirusa

16.09.2021 u 12:03

Bionic
Reading

Ravnatelj Instituta za javno zdravlje Republike Srpske (RS) Branislav Zeljković uhićen je u četvrtak ujutro zbog sumnje da je povezan s korupcijskom aferom pri nabavi zaštitne opreme u jeku pandemije koronavirusa, izvijestilo je tužiteljstvo

Glasnogovornica Republičkog javnog tužiteljstva RS-a u Banjoj Luci Dragica Tojagić rekla je kako se Zeljković sinoć prijavio policiji te da je jutros lišen slobode.

Zajedno s njim uhićeni su i čelni ljudi privatnih tvrtki, Slavko Bojić, Saša Marković i Dragan Dubravac, s kojima je Institut za javno zdravlje Republike Srpske sklapao štetne ugovore. Po nalogu Javnog tužiteljstva RS-a jučer je pretreseno više objekata privatnih tvrtki i institucija.

Policija je jučer priopćila kako su uhićenja i pretresi izvedeni u sklopu istrage zloporaba u procesu javnih nabavki tijekom pandemije, fiktivnih transfera i pranja novca.

Transparency International BiH je prošle godine podnio kaznenu prijavu sumnjajući na korupciju prigodom dodjele poslova nabavke zaštitne opreme u iznosu od 1,20 milijuna eura tvrtkama koje se uopće ne bave nabavom i trgovinom medicinske opreme.

U entitetu Federaciji BiH vodi se sudski postupak protiv visokih vladinih dužnosnika, uključujući premijera Fadila Novalića, kojega se tereti za djela korupcije prigodom nabave 100 neispravnih i preskupih kineskih respiratora, što su vlasti ovoga entiteta platile više od 5 milijuna eura.