ratni zločin

Uhićen bivši zapovjednik u vojsci bosanskih Srba; zatočenike vodio kao živi štit i prisiljavao ih na radove na crti bojišnice

23.10.2019 u 13:32

Bionic
Reading

Bivši časnik vojske bosanskih Srba Miladin Trifunović uhićen je u srijedu po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ga tereti za ratne zločine, potvrđeno je u sjedištu tog tužiteljstva u Sarajevu

Trifunović (63) je bio zapovjednik Vogošćanske brigade vojske bosanskih Srba, a pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su ga u mjestu Sokolac na Romaniji, gdje živi nakon rata.

Tužiteljstvo BiH tereti ga za zločine protiv čovječnosti počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti s područja sarajevskih općina Vogošća i Ilijaš tijekom 1992. godine.

Osumnjičen je da je po zapovjednoj liniji odgovoran za ubojstva i smrtna stradanja te fizička i psihička zlostavljanja većeg broja nezakonito zatočenih osoba.

Te su zatočenike vojnici kojima je zapovijedao Trifunović odvodili kao "živi štit" i na prisilne radove na crti bojišnice, što je rezultiralo ubojstvima najmanje 20 osoba, ranjavanjem i teškim tjelesnim ozljedama još najmanje 20 zatočenika, kao i zlostavljanjem njih nekoliko desetaka.

Trifunović je sada pod istragom zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti.