POPLAVE I DALJE PRIJETE

Ugrožen Dresden, evakuirano 20.000 Čeha

06.06.2013 u 11:38

  • +25

Dramatične poplave u srednjoj Europi

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Češka je odahnula nakon pet dana poplava u kojima je poginulo najmanje osam ljudi, a vodeni val u četvrtak ujutro krenuo je prema Njemačkoj i prijeti gradovima na Elbi, posebno Dresdenu, javila je agencija France presse

Vodostaj opada na većini čeških rijeka, samo je Elba na sjeveru zemlje na maksimalnoj razini kod gradova Usti na Labom i Dečin na granici s Njemačkom.

Prag je izbjegnuo najgore, nije se ponovila 2002., sada su bile poplavljene neke četvrti na periferiji i dio zoološkog vrta.

U Češkoj se pet osoba i dalje smatra nestalima, 20.000 je evakuirano, a tisuće domova je bez struje, plina i pitke vode.

Na istoku Njemačke tisuće su ljudi provele noć u prihvatnim centrima. U čitavoj regiji dobrovoljci su noćas pomagali postaviti vreće s pijeskom kako bi se dodatno ojačali nasipi i spriječile teže poplave.

Mađarske nadležne službe i tisuće dobrovoljaca radilo je čitavu noć na četvrak kako bi ojačali obranu od poplava Dunava. Obrana je postavljena čitavom dužinom rijeke u Mađarskoj, na 689 kilometara.

U Budimpešti se vrhunac vodenog vala očekuje u ponedjeljak. Već su sada evakuirani luksuzni hoteli na otoku Margitsziget na Dunavu, otkud su premještene i životinje iz manjeg zoološkog vrta. Taj otok može biti obranjen ako voda ostane ispod 9 metara, javlja agencije MTI.

Promet je zabranjen na gradskim brežuljcima što uzrokuje velike prometne zastoje u gradu.

Vlasti su identificirale devet kritičkih točaka uz Dunav, među kojima je i Budimpešta.

Od Dunava strahuje i Bratislava u kojoj vodeni val još nije dosegao vrhunac, a vrhunac vodenog vala u Srbiji očekuje se na Bezdanu 12. lipnja te će se širiti nizvodno.