PRAVDA, PRAVO I POLITIKA

Udruge zatočenih i nestalih zaprepaštene presudom Šešelju, HAZU u čudu

31.03.2016 u 15:13

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju ocijenio je sramotnom, a Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu kazala je da je zaprepaštena presudom na temelju koje se može postaviti pitanje postoji li pravda i je li pravda zapravo politika

'Sramota! Ova presuda nije samo potvrda da pravo i pravda nisu uvijek isto, ona je ruganje pravdi i ruglo od prava!', napisao je u odgovoru Hini Ante Nazor, nakon što je u četvrtak raspravno vijeće Međunarodnog kaznenog suda oslobodilo vođu srpskih radikala Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Nazor smatra da izvori, za razliku od haških sudaca, jasno osuđuju Šešelja kao četnika koji je pozivao na ubojstva i protjerivanje Hrvata, Muslimana i svih koji nisu podržali velikosrpski projekt, koji je sam priznao da je organizirao srpske postrojbe koje su po RH i BiH počinile zločine s ciljem stvaranja Velike Srbije do linije Virovitica-Pakrac-Karlovac-Ogulin s dijelom Gorskog kotara-Karlobag.

'Ili suci nisu čitali izvore ili je od pravde važniji politički trenutak, u kojem bi osuda Šešelja istodobno značila osudu ondašnjeg i sadašnjeg srbijanskog vodstva, a Srbija je danas važna geopolitička točka', kazao je Nazor, dodavši da samo na taj način može objasniti takvu presudu.

Za Nazora ta presuda poprima i dimenzije lakrdije. 'Kad se sjetim prvostupanjske presude šestorici Hrvata za događaje u BiH, onda ovakva presuda poprima dimenzije lakrdije, jer dok su oni koji su obranili BiH od velikosrpske agresije dobili visoke zatvorske kazne, ideolozi te agresije se oslobađaju krivnje. Današanjom presudom Haški sud je zapravo presudio i sebi!', zaključuje Nazor.

Savez udruga zatočenih i nestalih zaprepašten oslobađajućom presudom Šešelju

Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu, osudila je u četvrtak oslobađajuću hašku presudu Vojislavu Šešelju, poručivši kako je zaprepaštena presudom na temelju koje se, rekla je, može postaviti pitanje postoji li pravda i je li pravda zapravo politika.

'Ova presuda mi je nevjerojatna i čovjek se pita postoji li pravda. Svi smo mi svjedoci da je on (Šešelj) sudjelovao i poticao na zvjerstva iz zločine, od Ovčare preko cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine', izjavila je Alvir za Hinu.

'Toliki je broj masovnih grobnica po cijeloj Hrvatskoj i BiH i toliki je broj osakaćenih obitelji, da se može postaviti pitanje je li pravda politika ili nešto što mi ljudi smrtnici ne možemo shvatiti', dodala je.

HAZU u čudu nad presudom Šešelju

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) s čuđenjem je primila vijest da je Haaški tribunal oslobodio Vojislava Šešelja po svim točkama optužnice.

Notorna je činjenica da je Šešelj, nositelj titule četničkog vojvode, bio glavni poticatelj zločina počinjenih tijekom srpske agresije na Hrvatsku i BiH, te da je sa širenjem zločinačkih ideja o stvaranju velike Srbije i širenjem mržnje nastavio i tijekom suđenja u Haagu i nakon puštanja iz pritvora ne pokazujući nikakvo kajanje niti žaljenje prema žrtvama.

Posebno nas čudi presuda da nije bilo udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem s ciljem progona nesrba iz dijelova Hrvatske i BiH radi stvaranja velike Srbije, kao i zaključak da je projekt stvaranja velike Srbije politički, a ne zločinački cilj.

Ovakva presuda, donijeta upravo na 25. godišnjicu pogibije policajca Josipa Jovića, prve žrtve srpske agresije na Hrvatsku, velika je nepravda prema stotinama tisuća žrtava srpske agresije na Hrvatsku i BiH.

Ona neće pridonijeti suočavanju Srbije s mračnim stranama svoje nedavne prošlosti, kao niti pomirenju i smirivanju tenzija na prostoru jugoistočne Europe i mogla bi samo ohrabriti inspiratore i organizatore budućih sukoba u svijetu. To je ujedno i udarac vjerodostojnosti Ujedinjenih naroda kao osnivača Haaškog tribunala i njihovoj misiji da se u svijetu osigura trajan i pravedan mir. HAZU se nada da će 'ova velika nepravda biti ispravljena u drugostupanjskom postupku'.