vrlo su ljuti

Udruga Hrvata u Americi piše europskim institucijama: Komšićev izbor je neustavan i nezakonit

09.11.2018 u 18:58

Bionic
Reading

Udruga američkih Hrvata (CAA) ocijenila je u pismu kojega su u petak uputili čelnim ljudima Europske unije kako je izbor Željka Komšića za člana predsjedništva protivan ustavu i zakonu, te da on ne predstavlja Hrvate u toj zemlji budući ga oni nisu ni birali.

U odgovoru na ranije Komšićevo pismo koje je bilo reakcija na istup 11 hrvatskih europarlamentaraca, čelnik CAA John Kosir je naveo kako izbor Komšića te njegova politika destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu. "Njegov izbor je neustavan i nezakonit, te krši natkrovljujuće načelo Ustava BiH međusobne ravnopravnosti tri konstitutivna naroda", naveo je u pismu Kosir.

On je pismo uputio predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Europske komisije Jeanu Caludeu Junckeru, predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju te visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini i povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu.

Pojasnio je kako je Komšić rezultat političke volje Bošnjaka, te da kao takav ne može zastupati Hrvate u toj zemlji, a što bi trebao u Predsjedništvu BiH. "Gospodin Komšić je nadmoćno izabran glasovima Bošnjaka. On nema potporu Hrvata, koja bi mu dala izborni legitimitet za predstavljanje Hrvata u Predsjedništvu BiH i da štiti njihove interese kroz mehanizam 'entitetskog veta', kao što je predviđeno u Ustavu BiH", dodaje se.

Pojašnjava se kako je odlukom Ustavnog suda BiH jasno utvrđeno da se 'ustavni standard' o legitimnom zastupanju odnosi na sve razine vlasti gdje se biraju predstavnici tri naroda, uključujući tročlano Predsjedništvo BiH. Iz CAA su istaknuli kako je Komšić u pismu obmanuo europske čelnike ne iznoseći nijedan argument da su prijedlozi rješenja o izlasku iz krize u BiH koje dolaze od hrvatskih stranaka diskriminirajući i anticivilizacijski. Pri tome je naveo primjere iz političkog sustava Belgije, Švicarske ili Južnog Tirola. Predsjednik CAA John Kosir odbacio je i Komšićeve optužbe kako se Hrvatska nelegitimno miješa u unutarnja pitanja Bosne i Hercegovine.

"Kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i članica Europske unije, Republika Hrvatska i njeni politički predstavnici imaju obvezu braniti interese Hrvata u BiH i podržavati Daytonski sporazum. Ova obveza je također utvrđena Ustavom Republike Hrvatske", pojasnio je. Naveo je kako se CAA zauzima za što skorije integriranje Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i NATO, što po njihovom mišljenju neće biti moguće ostvariti dok se ne razriješe unutarnji prijepori u BiH koji Hrvate dovode u položaj naroda drugoga reda.