snažna inicijativa

Udruga Cukrić traži stavljanje lijeka za dijabetes na listu HZZO-a, podržalo ih više od 37.000 potpisnika

12.07.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrić uputila je u utorak otvoreno pismo HZZO-u upozoravajući da već godinu dana čekaju na odluku o stavljanju lijeka Baqsimi, glukagona za inhaliranje, na Osnovnu listu lijekova HZZO-a

Cijena glukagona u spreju veća je od cijene glukagona u injekciji, no lijek se brže i jednostavnije primjenjuje, pa je od velike je važnosti za djecu, ali i odrasle oboljele od dijabetesa tip 1.

Udruga podsjeća da je još 12. srpnja prošle godine poslala zahtjev za uvrštenje glukagona u spreju na Osnovnu listu lijekova, a u siječnju su dopisu u kojem mole za odobrenje tog lijeka priložili popis ljudi koji su podržali tu inicijativu.

U međuvremenu je broj potpisnika porastao, pa ih je sada više od 37.000, no Cukrići još uvijek nisu dobili nikakav odgovor od HZZO-a.

Udruga podsjeća da je dobila podršku od dijabetološke struke, pa i bivšeg ministra zdravstva Darija Nakića, koji je i sam član Upravnog vijeća HZZO-a, te njihove krovne institucije Hrvatskog Saveza dijabetičkih udruga.