reakcija udruga hos-a

UDHOS smatra da je Milanović uvrijedio sve branitelje

01.05.2020 u 18:40

Bionic
Reading

Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) drži da je predsjednik Zoran Milanović uvrijedio sve branitelje.

Savez udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (UDHOS) mišljenja je da je Milanović izjavom u Jasenovcu da Spomen ploču poginulima "treba maknuti, negdje baciti, jer nema veze s Domovinskom ratom" uvrijedio HOS-ovce i njihove obitelji, a da je danas bijegom iz Okučana uvrijedio sve hrvatske branitelje.

Dvojica veterana Domovinskog rata, predsjednik Zbora udruga gardijskih brigada Krešimir Maretić i predsjednik Udruga specijalne policije Goran Maras u znak potpore ratnim suborcima HOS-a odjenuli su majice sa znakom udruge HOS-a, objašnjava predsjednik Saveza UDHOS Borislav Barišić.

Udruge HOS-a su legalno i legitimno registrirana pri tijelima vlasti RH te je to učinjeno u vrijeme premjera Ivice Račana, istaknuo je.

"On u Okučanima nije bio privatna osoba nego vrhovni zapovjednik koji se došao pokloniti poginulim hrvatskim ratnicima. A nije to učinio. Važniji mu je bio njegov ego, nego 51 poginuli hrvatski branitelj", smatra Barišić.

U tom kontekstu, istaknuto je, pozdravljamo izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je kazao da svi koji su dali život za Hrvatsku zaslužuju poštovanje.

Zastava HOS-a na raznim komemoracijama i dok je Milanović bio premijer

UDHOS podsjeća da je zastava HOS-a bila na raznim komemoracijama, kao i na 20. obljetnici Oluje 2015. godine, kada je Milanović bio premijer, ali i na to da je Vijeće za suočavanje s prošlošću preciziralo da se obilježja koja su korištena u Domovinskom ratu mogu koristiti u kontekstu Domovinskog rata i na prigodnim obilježavanjima.

 "Zastava HOS-a uvijek je Vukovarskoj koloni, na komemoraciji u Škabrnji, prigodom sjećanju na obranu Srđu kod Dubrovnika, u Kninu za proslavu Oluje... Zastava HOS-a bila je na Mimohodu u Zagrebu  2015. godine, na proslavi 20. obljetnice Oluje, kad je Milanović bio premijer, a organizator Ministarstvo obrane koje tada vodio ministar Ante Kotromanović."

"Ako Milanović to ne zna, netko od savjetnika trebao ga je podsjetiti. Ako ćemo se sramiti znakovlja pod kojim se ginulo braneći zemlju, onda ta zemlja nema budućnosti", upozorio je Barišić, poručivši Milanoviću neka se srami.

Ta je udruga branitelja istaknula je da se samo zajedništvom mogli poraziti agresore i osloboditi Hrvatsku.