čudna praksa

Učenici ostali gladni i žedni nakon izleta na Plitvice, nisu mogli platiti gotovinom

23.06.2023 u 08:33

Bionic
Reading

Grupa učenika koja je ovih dana u sklopu školskog izleta posjetila Plitvička jezera ostala je gladna i žedna nakon što im je u dva ugostiteljska objekta u vlasništvu Parka pojašnjeno da ne mogu platiti gotovinom nego isključivo karticama, koje, naravno, nisu imali - jer su djeca.

Sve je Jutarnjem listu ispričao jedan učitelj koji je želio ostati anoniman. 'U ugostiteljskim objektima Plitvičkih jezera u kojima smo bili može se plaćati samo karticama, a ne gotovim novcem. Pitam se kakvo je to poslovanje kad maloljetni učenici, čitavi autobusi, ne mogu popiti sok i kupiti grickalice jer nemaju kartice. Meni je to izvan svake pameti i ekonomske logike', požalio se učitelj.

Ravnatelj parka Tomislav Kovačević potvrdio je da se u Bistrou kupalište Plitvička jezera, Bistru Kozjačka Plitvička jezera, te Bistrou Labudovac doista ne može plaćati gotovinom. Takva je praksa uvedena za vrijeme korone i ostala do danas.

'Plitvička jezera imaju ukupno 29 šankova i jedino na ta tri nije dozvoljeno plaćanje gotovinom, ponajviše zbog sigurnosnih razloga, jer je riječ o dislociranim objektima, u kojima nam je problem imati puno gotovine u kasi', rekao je Kovačević.

Iako su u Hrvatskoj puno češće situacije gdje ugostitelji ne primaju kartice nego obrnuto, HNB se već ranije izjasnio kako propisima nije izrijekom definiran način plaćanja, a Zakon o zaštiti potrošača čak omogućuje ograničenje načina plaćanja, ovisno o posebnim okolnostima slučaja.